Oldalak

2019. július 10., szerda

Bogáncslepke invázió


Bogáncslepke 

 Bogáncslepke 

Bogáncslepke 

Az idei esztendőben, rég nem látott Bogáncslepke invázióban gyönyörködhetünk. Akinek szerencséje van nagy számú egyedeivel találkozhat a rétek és mezők ösvényein. 
A bogáncslepke egész Európában otthonra lelet, de csak a Földközi - tenger térségében tud áttelelni, ahonnan minden tavasszal észak félé indul. Egyes években nagy számban megfigyelhetők hazánkban is. Ez az év ilyen, egy szerencsés esztendő, hisz ez az élmény annak aki látja, maradandó emlékként lapul meg szívében. Csodálatos látvány, amikor bogáncslepkék százai repkednek a mezőkön, szívogatják a virágok nektárjait, vagy éppen pihengetnek a növények rengetege köz.  A bogáncslepke vándorló lepkefaj. Hazánkban három nemzedéke figyelhető meg. A dél felől haza térő imagok áprilisban és májusban repülnek. Ezt követően június és október között még két nemzedéke fejlődik ki. Azonban, ha kedvezően alakul az időjárás, még egy nemzedék is szárnyra kaphat. A hazánkban kifejlődött, utolsó, őszi egyedeknek egy része elpusztul, de legtöbbjük széttárják szárnyaikat, és megkezdik vándorútját dél felé. Hosszú utat tesznek meg ezek az aprócska, sérülékeny élőlények míg el nem érik Észak - Afrikát, de egyesek még itt sem állnak meg, hanem tovább folytatják útjukat Közép - Afrika térségébe. Hihetetlen, hogy ezek az aprócska élőlények hogyan képesek ilyen hosszú távot megtenni, és, hogy hogyan tudnak tájékozódni, ők még nem jártak meg az utat, hiszen a tavasszal hozzánk vándorolt egyedek leszármazottjai. 
Az idei évben azért találkozhatunk ennyi egyedével, mert a telelő területeiken az időjárás számukra kedvezően alakult, melynek következtében sok hernyó tudott felnevelkedni, és kifejlett lepkévé válni. Már kora tavasszal rég nem látott számban jelenetek meg a hazatért lepkék. Akkor a természet kegyes volt hozzájuk, mert sok csapadékkal öntözte meg a réteket, mezőket. Tápnövényeik bőségesen nőttek, így a petékből kikelt hernyójának volt betevő bőséggel. Ennek pedig hála, a hazánkban kifejlődött új nemzedékük is szép számban szeli a nyári levegőt. 
Réteken, mezőkön, erdőszéleken, napsütötte domboldalak meleg lejtőin fordulnak elő, ott, ahol tápnövényei is otthonra leltek. Igazság szerint tápnövényekben nem igazán válogatósak, de az aszat, a bojtorján, a bogáncs fajokat kedvelik a legjobban. Szerencsére a tisztás bővelkedik ezekben a növényekben is, de ezek mellett többek között egynyári seprencék, mezei varfüvek, gyalog bodzák is szirmaikat bontogatják, melyek édes nektárja kiváló táplálékul szolgál a számukra. A bogáncslepkék nagyon jól repülnek, ezért is tudják teljesíteni a hosszú vándorútjukat. Fotózásuk, azonban nem is olyan könnyű, hiszen amikor a nap már magasan jár az égbolton rendkívül aktívak, és éberek. Nehéz megközelíteni őket, mert mihelyst megpróbálok feléjük osonni, azt hamar észre veszik, szárnyaikat szét tárják, és már reppennek is odébb. Ezért egyik reggel, amikor időm úgy engedte kilátogattam a tisztásra. A nap még a hegy mögött pihent, én pedig bejartam a mező minden szeletét, de sehol sem találtam őket. Pedig valahol ott lehettek, a sűrű növényzetben megbújva. Sétáltam fel, alá, egészen addig míg a nap meleg sugaraival el nem kezdte simogatni a növényeket. Ekkor hirtelen megannyi lepke kapott szárnyra, sorra bújva elő éjszakai búvóhelyükről. Elmondani nem tudom milyen csodaszép látvány volt, ahogy bogáncslepkék sok tucatja kezdte el szelni a levegőt. Aztán hirtelen mind eltűnt. Könnyedén leereszkedtek a virágok kelyheire, szárnyakat széttárták, és a nap felé fordították. Hagyták, hogy a sugarak simogassák, és melegítsék testüket. Aztán újra felreppentek, majd egy másik virágon landoltak. Ahogy a levegő melegedett úgy lettek ők is egyre aktívabbak, elevenebbek, a pihenést pedig a táplálkozás váltotta fel. Hosszú pödörnyelvükkel a virágok édes nektárját kezdték szívogatni. Egész nap el tudtam volna nézni őket, de az időm véges volt, és haza kellet indulnom. Egy azonban biztos, meg fogom még őket látogatni, mert az ilyen évek, amikor ilyen sokan vannak, ajándék a természettől, mely csak nagyon ritkán fordul elő.


Bogáncslepke 

4 megjegyzés:

  1. Nekem volt szerencsém lefotózgatni egyet,ami rám is szállt. Akkor még nem is tudtam,milyen lepke faj ez. Utólag jobban örülök.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy Neked is volt szerencséd hozzá! Szépek a bogáncslepkék, de számomra mind az!

      Törlés