2014. július 13., vasárnap

Füvek népe: sáska vagy szöcske

Ugráló rovarsereglet a fűben, de sáskát vagy szöcskét látunk?

Ha végigsétálunk egy mezőn, egy réten vagy akár a saját kertünkben rengeteg ugráló, a füvek között élő rovarsereget figyelhetünk meg.
Sokan azt gondoljuk, minden rovar ami lábunk elől elugrik az szöcske, pedig nagy az esélye, hogy inkább sáskát láttunk. Ezeket az ugráló aprónépeket nem olyan egyszerű megkülönböztetni, de van egy pár ismertetőjelük ami alapján könnyebben tudjuk azonosítani őket.
Az első szembetűnő ismertető jelük a csápjuk. A szöcskék csápja igen hosszú, gyakran hosszabb mint a testük, a sáskáké viszont sokkal rövidebb, általában a testük feléig ér.
Ha ezt sikerül megfigyelnünk egy lépéssel már közelebb vagyunk az azonosításhoz.
Második szabad szemmel is jól látható ismertető jelük a nőstények tojócsöve. A szöcskék nőstényeinek a tojócsöve hosszú, hiszen petéiket talajba vagy növények közé rakják. A sáskák nőstényeinek tojócsöve viszont rövid, ha ezt is sikerül megfigyelnünk akkor még egy nagy lépést tettünk a pontos azonosítás felé.
Ha van szerencsénk egy ciripelő egyedet megfigyelnünk akkor ez még egy támpont lehet, a szöcskék az első két szárnyuk összedörzsölésével adják ki a ciripelő hangot, míg a sáskák többsége az első szárnyon található ciripelőérhez dörzsölik az ugrólábukon elhelyezkedő kitinkiemelkedéseiket és ezekkel a mozdulatokkal érik el, hogy gyönyörködhetünk ciripelő muzsikájukban. Ez alapján a három jellemző alapján szerintem pontosan be tudjuk azonosítani, hogy milyen ugráló rovart is volt szerencsénk megpillantanunk.
E két rovarnak vannak azonban közös jellemzőik is ilyen a színezetük amely a zöldön kívül lehet barnás színezetű is , de általában világos. Testfelépítésük karcsú, rendelkeznek ugrólábakkal és repülni is tudnak.

Íme a szöcske. Én sokkal többet bukkanok sáskákra, mint szöcskékre, így sajnos szöcskékről nem sok fotóm van.

Szemölcsevő szöcske


Most pedig lássuk a sáskákat. Sokkal gyakoribbak, mint a szöcskék, ezért a megfigyelésük is egyszerűbb.





1 megjegyzés: