2014. január 2., csütörtök

Első madárvendégeim 2014-ben


A naptár szerint január 2-át írunk, de sajnos az időjárás nem a telet idézi. Ebben az enyhe időben sokkal kevesebb az éhes csőr, észrevehetően kevesebb madár látogatja az etetőmet. Egy éve ilyenkor a hideg időjárásnak köszönhetően tengelic csapatok, zöldikék, meggyvágók, rengeteg széncinege, kékcinegék és pintyek szállták meg az etetőmet, rengeteg megfigyelési élményt nyújtva.
Azért a nálunk telelő madaraknak megkönnyíti az életét ez az időjárás, hiszen könnyebben át tudják vészelni a téli időszakot.

Tengelicek
Ez a kép egy éve készült, a hideg időben rengeteg madár megfordult az etetőimnél.
A tengelicek mindig csapatba verődve jelentek meg.


 Balkáni gerle
Minden nap megfigyelhetem, mindennapos vendégem, naponta többször is megjelennek a kiskertemben. Szemezgetnek a kihelyezett napraforgóból vagy csak pihengetnek. Azonban nem csak ilyenkor a téli időszakban, hanem nyáron is rendszeres látogatóm, a kihelyezett itatóban nemcsak szomjukat oltják, hanem frissítő fürdőt is vesznek.


Széncinege
A széncinegék a leggyakoribb vendégeim.


 Balkáni gerlék
A képen négy madarat sikerült egyszerre lencsevégre kapnom, de van amikor többen vannak.

Szajkó
Mindennapos vendégem, naponta többször is tiszteletét teszi, ám ő sokáig nem időzik, mint a balkáni gerlék, csak falatozik egy kicsit és már röppen is tovább. 


Kék cinege
Jó pár egyede megfigyelhető a kertemben, nagyon ügyes kis madarak, szinte mint az akrobaták. Gyönyörű kék színével pedig mindig jókedvre derít.


Az én kiskertemben így indult a 2014 éves esztendő, remélem, hogy ez az év is rengeted új megfigyelési élményt tartogat a számomra, amit veletek is majd megoszthatok, hiszen a természet mindenhol körülölel minket és csak rajtunk múlik, hogy csodáit felfedezzük és meglássuk.

"Ha igazán szereted a természetet, mindenhol megtalálod a szépséget."Vincent Van Gogh


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése