2015. március 31., kedd

Búcsúzik a március.

Pár napja még a langyos tavaszi időnek örülhettünk, mely mára úgy tűnik, mintha csak egy álom lett volna. A március télies időjárással búcsúzik, olyannyira, hogy ma hó esett és mindössze 3  °C -ig ment fel a hőmérő higanyszála, mely ha belegondolunk ilyenkor tavasz elején nem nagyon szokványos. Az előbújt virágoknak, a dagadó rügyeknek és a madaraknak nem tesz jót ez a hideg és szeles idő.
Talán ennek a hűvös időjárásnak köszönhetően nagyon nagy volt ma forgalom az etetőmnél. Rengeteg fajt sikerült megfigyelnem, melyek legtöbbje már párban tette tiszteletét a kiskertemben. Legtöbben, mint mindig a Széncinegék (Parus major), a Kék cinegék  (Cyanistes caeruleus) és a Barátcinegék (Poecile palustris) voltak. Szép számban érkeztek a Zöldikék (Carduelis chloris), a Tengelicek (Carduelis carduelis), a Csuszkák  (Sitta europaea), a Nagy fakopáncsok (Dendrocopos major) és a Szajkók (Garrulus glandarius). Nagy öröm volt számomra, hogy a Meggyvágók (Coccothraustes coccothraustes) és az Erdei pintyek (Fringilla coelebs) mintegy 8-10 példánya is megfigyelhető volt. A Középfakopáncs (Leiopicus medius) a mai napon egyedül érkezett, hasonlóan, mint a Hegyi fakusz (Certhia familiaris). A madarakon kívül a Mókus (Sciurus vulgaris) is betért hozzám egy kis diócsemegére. 
Sajnos a következő napokra is hideg, esős és szeles időt jósolnak, úgyhogy a tavaszias meleg időjárásra még várnunk kell, azonban bízom benne, hogy már nem sokáig, hiszen holnaptól már április napjait fogjuk taposni.  


 Széncinege (Parus major)

 Kék cinege  (Cyanistes caeruleus)

 Barátcinege (Poecile palustris) 

 Zöldike (Carduelis chloris)

 Tengelic (Carduelis carduelis)

 Csuszka  (Sitta europaea)


 
 Nagy fakopáncs (Dendrocopos major)

 Szajkó (Garrulus glandarius)

 Meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes)

 Erdei pinty (Fringilla coelebs)

 Középfakopáncs (Leiopicus medius)

Hegyi fakusz (Certhia familiaris)
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése