2015. július 6., hétfő

HŐSÉGRIADÓ!!






A napokban az idei nyár eddigi legforróbb napjait élhetjük át. A hőmérséklet meghaladja a 35 fokot, sőt az előrejelzések szerint lesz hazánknak olyan része, ahol 40 fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála. Ez a kánikulai idő nem csak a mi, hanem az állatok és a növények életét is megnehezíti és próbára teszi.

Akik figyelemmel kísérik a bejegyzéseimet már olvashatták a madarak itatásának fontosságát, mely tevékenységünkre ebben az időjárási helyzetben még nagyobb hangsúlyt kell, hogy fektessünk. Ezzel a segítségünkkel rengeteg élőlény életét tudjuk megkönnyíteni és elviselhetőbbé tenni.

Ebben a nyári hőségben nem csak a madarak szomjaznak, hanem a  különféle rovarok méhek, darazsak, lepkék és számos fürgén szaladgáló vagy éppen repkedő ízeltlábú is.

A kertembe kihelyezett itatómat egymást váltva használják a madarak, ivásra és frissítő fürdőzésre egyaránt, de a madarak mellett a különféle rovarok is tiszteletüket teszik. Az elmúlt napokban rendszeresen megfigyeltem a különféle színekben és formákban pompázó lepkéket, kik az itatómnál oltottál szomjúságukat, hosszú pödör nyelvük segítségével. A lepkék és a rovarok megszaporodott látogatottságának az lehet az oka, hogy az éjszakai hőmérséklet is magasan alakul, így reggelre a fűszálakon és a növényeken nem képződik harmat, melyből olthatnák szomjúságukat. A rovaroknak, hogy a nagy vízfelületben ne veszélyeztessék életüket egy jókora mohás fát és egy vakondtúrásból visszamaradt elsimított földkupacot locsolok fel friss vízzel, hogy ebből a nedves fából és talajból veszély nélkül tudják kiszívogatni a nedvességet.   A kis erdőmben is kihelyeztem egy itatót, melynek egy jó nagy méretű cserépalátét tökéletesen megfelelt, hogy ez erdőmet látogató őzek, szarvasok, vaddisznók, mókusok és a többi erdőlakó is friss vízhez juthasson. Járnak is rá szép számmal, mert a kihelyezett friss víz folyamatosan elfogy. 

Arra kérlek Titeket is kedves olvasóim, hogy lehetőségeitekhez mérten Ti is helyezettek ki friss vizet, akár egy virágalátétbe, műanyag tálkába vagy egy használaton kívüli edénykébe, mert ezzel a kis segítséggel rengeteg élőlény életét könnyíthetitek meg, ezekben a forró napokban. Ha pedig most megteszitek, akkor hagyjátok kint az itatótokat egész évre, hogy az odaszoktatott madaraknak és egyéb állatoknak az év többi évszakjában, ősszel, télen és tavasszal is biztos folyadékhoz jutási pontot jelenthessen a kertetek.

Segítségetekért cserébe meglássátok mennyi örömteli percet és megfigyelési élményt kaptok viszonzásul. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése