2014. október 25., szombat

Őszi készülődés a madárbarát kertemben.

 Kenderike tojó,  csőrében a fészke béleléséhez összegyűjtött kutyaszőrrel.

Egy madárbarát számára az ősz sok teendőt tartogat, mondhatnám úgy is, hogy ez egy felkészülési időszak. 
Minden évben teszek valamit azért, hogy kertem madárbarát kert legyen. Elsőként a madárodúkról szeretnék írni, ugyanis éppen ma gazdagítottam a kertemet egy újabb költőhellyel. 

Az eredi madaraink mintegy harmada odúlakó vagyis odúban rakja le és költi ki tojásait. Többnyire harkályok által kivájt odúkat foglalnak el, hiszen mint tudjuk a harkályok minden évben új otthont készítenek az új nemzedék számára és ezeket az elhagyott odúkat többféle madárfaj birtokba veszi, hogy aztán fiókáit felnevelhessék benne. A harkályok tehát nagyon sok eredi madárfaj költését könnyítik meg, ilyen például a kékcinege vagy  a széncinege. Ezek a madarak az odún belül még fészket is építenek, nem a csupasz aljzatra rakják le a tojásaikat, mint a harkályok.  
A kertünkben kihelyezett mesterséges odúkkal segíthetjük tollas vendégeink megtelepedését, hiszen a településeken, nem gyakoriak az odvas fák vagy a harkályok által előkészített és bérbe vehető költőhelyek. 
Van egy pár dolog amit figyelembe kell vennünk mielőtt keltetőládát helyeznénk ki kertünkbe. Aki odút rak ki az szerintem egyéb madárbarát tevékenységet is folytat, ilyen például a téli madáretetés. A téli időszakban alkalmunk nyílik rá, hogy az etetésnek köszönhetően egészen közelről megfigyeljük a madarakat, ekkor írjuk fel milyen fajok fordulnak meg a kertünkben, mert a következő tavaszon vagy őszön a ládák kihelyezésénél fontos lesz tudnunk milyen röpnyílású odút vagy odúkat helyezzünk ki, hiszen nagy eséllyel a kertünket látogató madarakból lesznek az odúink albérlői.  
A legalkalmasabb évszak a kihelyezésre az ősz. Igaz, hogy tollas kis vendégeink költésre csak a következő tavaszon fogják használni, de nem csak a költés miatt veszik igénybe az odúkat, hanem éjszakázásra is. A hideg, zord téli időben, pláne ha etető is van a kertünkben nagy könnyebbséget jelent a madaraknak, ha van olyan száraz, védett hely ahol a hosszú és hideg éjszakát át tudják biztonságban vészelni. 

 Barátcinege

Fontos azonban a kihelyezésnél betartanunk a következő dolgokat: 

-az odút félárnyékos vagy árnyákos helyre tegyük, ne tűzze egész álló nap a perzselő nap, mert a kis fiókák hőgutát kaphatnak és elpusztulhatnak 
- az odút biztonságosan szereljük fel, hogy se vihar, se pedig nagyobb állat például macska ne tudja lelökni vagy lesodorni
-a röpnyílást ágak ne takarják, így a madárszülők biztonságosabban meg tudják közelíteni a nyílást
- tartsuk be az előírt magasságot és tegyük macskabiztossá, hogy a fiókákban ne tegyen kárt a ragadozó
- fontos, hogy az odú teteje jól rögzített, de levehető legyen, hiszen minden költési időszak után, ilyenkor ősszel ki kell takarítanunk és el kell távolítanunk a régi fészekmaradványokat, hogy élősködők ne költözzenek bele
- az A, B, C és D fészekodúba ne tegyünk semmilyen fészekanyagot, mert ezzel csak megnehezítjük az odúnkat birtokba vevő madarak dolgát, hiszen úgyis kihordják az anyagot, hiszen ők a szokott módon és anyagokból fogják megépíteni fészküket. Könnyíteni viszont tudjuk munkájukat, ha tavasszal az ágakra kis csomóba kutyaszőrt helyezünk ki, mert ezt ők előszeretettel fel fogják használni az építkezéskor.

Széncinege

A kertem leggyakoribb madárvendégei:
  • széncinegék - B típusú odú
  • kék cinegék - A típusú odú
  • barátcinegék - A típusú odú
  • csuszkák - B típusú odú
  • házi és mezei verebek - B típusú odú
  • és a kertemben nagyon sok alkalommal megfigyeltem egy macskabagoly párt is - D típusú odú
Ez alapján a listám alapján helyeztem ki a madárodúimat, hiszen mint már említettem, jórészt a téli etetőinket látogató madarakból lesznek a kertünkben kihelyezett keltetőládák tavaszi albérlői. Vannak azonban olyan madárfajok, ilyen például a csuszka, hogy az akár nagyobb röpnyílású ládát is elfoglalja, ha az nyeri el a tetszését és egy kis utómunkával, saját maga testéhez méretezi az odú bejáratát. Semmi mást nem tesz, mint sárral betapasztja olyan méretűre, amilyen neki a megfelelő. 
 Csuszka

Azonban, ha a kertünk madárbarát módon van kialakítva, fészkelőhelyet biztosító fákkal és bokrokkal, nem csak odúlakó madarak telepedhetnek meg benne, hanem számos más madárfaj is, olyanok is melyek saját maguk építik meg természetes fészküket. Ilyen lehet akár a barátposzáta, a házi rozsdafarkú vagy a tövisszúró gébics, olyan fajok melyek csak a párzási és költési időszakot töltik nálunk, azaz a vonuló madaraink.
Következő bejegyzésemben a madárbarát kert növényeiről fogok írni nektek, hiszen a fák és bokrok nagy részét ilyenkor ősszel érdemes elültetni.





 














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése