2018. június 1., péntek

Az ifjonc bodzabokor első fészke


 Barátposzáta tojó

Barátposzáta fészek



Amikor a természet ösvényein szedem a lábaimat, megpróbálok mindenre odafigyelni. Nyitott füllel és szemmel haladok az utamon, hisz annyi érdekes és értékes pillanatokat élhetek így át. A minap, bokrokkal sűrűn benőtt erdei ösvényen sétáltam, mely ösvényt nem az emberek, hanem állatok jártak ki. Ezeket, az utakat szeretem, ahol csak a természet lakóinak nyomait őrzi a természet, higgyétek el nekem, itt vannak elrejtve a legszebb csodák.
A hatalmas, délcegen álló fák karjait sűrűn fedik be a levelek, melynek köszönhetően az erdő lombsátra már teljesen összezáródva áll, és az egészen aprócska lyukakon csak oly ritkán tud bekukucskálni a tiszta kék ég.  A nap sugarai csak elvétve, és akkor is csak egészen rövidke időre kapnak bebocsátást, de olyankor, amikor az a pillanat megadatik, az avarral hintett talajra titokzatos árnyakat rajzolnak, és kellemes melengető fénnyel ajándékozzák meg az erdő lakóit.
A tekintélyes fák védelmében vékonyka törzsekkel álldogáló fasihederek szoroskodnak, harcolva a helyért, a nap sugaraiért, a fényért melyből oly kevés adatik meg nekik és az életért. Amikor pedig széltől csendes napokon kicsit elméláznak, álmodozni kezdenek, hogy egyszer ők is olyan hatalmasak lesznek, olyan szép egyenes törzseket, olyan szép dús koronát fognak viselni, mint a mellettük álló szüleik. Akkor, ha mindez eljön, és álmuk valóra válik, az ő karjaik között is gyönyörű hangokkal büszkélkedő madarak lelhetnek majd otthonra. A fiatal cserjék is éppen erről álmodoznak, hogy egy szép napon ők is méretes bokrokká nőnek, akinek karjai hosszan nyújtóznak el, mely karok óvó védelme éppen úgy, mint szüleiké madarak otthonává, biztonságot adó hajlékává válhat.
Azonban ez az álom egyiküknek-másikuknak hamar megadatik, éppen úgy, mint annak az ifjonc bodzabokornak melyről történetem szól.
Törzse egészen vékonyka, levelei zsengék, kacagóan zöldek, melyek szellősen fedik be kecses, egészen vékonyka kis karjait, mely karok, száraz fűszálakóból, apró mohadarabokból és vékony gyökerekből gondosan elkészített otthont rejtenek. A kis siheder bokrocska alig egy méter magas, a fészek pedig mindössze hatvan centi magasan álldogál, melyben három darab, egészen halványbarna alapon, sötétbarna pettyekkel díszített tojás pihen. A sűrű bozótban állva vártam, hogy megjelenjen a fészek lakója. Pár perc telt csak el, amikor megjelent egy csinos vörhenyesbarna sapkát viselő barátposzáta tojó. Ő a fészek tulajdonosa, és az ő tojásai lapulnak az ifjonc fa karjai között. Megállt a fa ágán, nézett jobbra, nézett balra, majd kényelmesen elhelyezkedett otthonában, hogy teste melegével védje tojásait.
A barátposzáta hímje az egyik legszebben éneklő madarunk, a kis bokor titkos álma pedig ennek a csinos madárnak köszönhetően valóra vált, hisz fiatal kora ellenére ő már büszkén elmondhatja magáról, hogy otthont adott ennek az énekesmadár párnak.
Bízom benne, hogy kegyes lesz a természet a párhoz, és, hogy fiókáikat erőben és egészségben fel tudják majd nevelni.     


 Barátposzáta fészek

 Fiatal bodzabokor karjai között lapuló fészek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése