2020. április 12., vasárnap

Az én erdei mesevilágom - A tündérek társasága




A nap mosolygó, vörös arcát fáradtság ülte meg, nagyokat ásítva szépen lassan nyugovóra tért. Nyomában, a nyugati ég alja narancsvörös tűzben égett. A fekete, az énekes rigó elevenen fuvolázott, mint akiknek eszük ágában sincsen álomra hajtani a fejüket. A sötétség roham léptekben közeledett, az alkonyat pedig öregesen visszacammogott a völgy eldugott mélyébe, de egy  vörös mellényes kismadár még ekkor is dalolt a bodzabokor ágai között. Éneke tisztán csengett, és úszott messzi, egészen a tisztásig, ahol az erdő tündérei gyülekeztek. 
Minden tündér elfoglalt a maga helyét, kényelmesen elhelyezkedve a fűszálak hegyén, miközben a készülődő éjszaka szépséget figyelték. Az égen sorra, egymást követve felgyulladtak az éjszaka apró lámpásai, a kerek arcú hold pedig kíváncsi tekintettel a tájat kémlelte, mintha tudta volna valami készülődik odalent, tőle messze távol. 
És valóban valami készült, az erdő tündéreinek fontos megbeszélése. 
A tündérek minden este összegyűltek a tisztáson, hogy megosszák egymással ki melyik erdőlakót ébresztette fel. Fontos volt, hogy mindenkire odafigyeljenek, hiszen senki sem maradhatott téli álomba szenderedve. 
Hangjuk csöndes volt, olyan csöndes, hogy a harmat csilingelése hangosabb volt náluk. Hiába hegyezte az éjszaka néma vándora a fülét, a tündérek szavát nem hallotta meg. 
- Én a salátaboglárkát ébresztettem fel, hogy sárga virága bearanyozza az erdő rengetegét! - szólt az egyik tündér. 
- Én pedig a bodzabokrot, hogy ágacskáin levelek sarjadjanak, ahová a messziről érkező vándorok szerelmük bölcsőjét építhetik meg! - mesélte a másik tündér.  
- Én a nappali pávaszemet költöttem, hogy könnyed röptét mindenki csodálni tudja! - duruzsolta csöndesen a harmadik. 
És így tovább mindegyik tündér elmesélte melyik erdőlakót ébresztette fel mély álmából. Miután beszámoltak egymásnak aznap tetteikről, ők is pihenni tértek. 
Volt, aki a fűszál hegyén maradt, és ott ücsörögve még a csillagokat figyelte, mert nem jött álom a szemére. Volt, aki a gomba kalapja alá bújva pihent, volt aki a puha mohaágyon hajtotta fejecskéjét nyugovóra, és voltak, akik a virágok kelyheiben tértek nyugovóra. 
Ahogy a hold csöndesen ballagott az égen, úgy haladt előre az éjszaka. A kis lámpások szikrázó fénye a csillagfényes éjszaka gyermekein, a harmatcseppeken csillogtak. Mire beköszöntött a hajnal, a tisztás minden teremtményét gyöngyöző harmatruhába öltöztetett a hűvös éjszaka.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése