2021. február 21., vasárnap

Észak-európai (Aegithalos caudatus caudatus) alfajhoz tartozó őszapók

 


 

Ha lehetőség van rá, és a természet megadja számunkra, hogy egészen közelről tudjuk megfigyelni a madarakat láthatjuk a nemek közötti különbségeket, ami elsősorban a tollruhában nyilvánul meg, vagy akár megfigyelhetjük egy adott faj közötti eltéréseket is. Ilyenek például az őszapók.
Ezek az aprócska testű tollasok hazánk legkisebb termetű madarainak a kis csoportját gazdagítják. Testük akár, mint egy apró kerek labdácska, hosszú farkuk teszik őket látványra nagyobbá.
Az őszapók között hazánkban kétféle alfajt tudunk megfigyelni. Ma az Észak-európai alfajról mesélek Nektek.
Megjelenésük igazán kedves, kicsi bájos arcukat még szolidabbá még szeretni valóbbá teszi fehér tollakat viselő fejecskéjük. Ez a legfontosabb és legfeltűnőbb jegy a házakban előforduló két alfaj elkülönítésében. Hasi részükön ugyancsak fehéres tollakat viselnek, testoldalukon pedig rózsaszínes, halvány barackszínű tollak vegyülnek közéjük.
Az én megfigyeléseim és feljegyzéseim szerint ez az alfaj kevesebb számban van jelen. Általában vegyes csapatokat sikerül megfigyelnem, amikben ők kisebb számban képviseltetik magukat. Azonban előfordult már olyan eset is, hogy csak fehér fejű, Észak-európai alfaj egyedeiből álló kis csapatot láttam. Sejtésem szerint egy családi kötelék tagjai lehettek.
Azonban legyen az bármelyik őszapó, mindig boldogságot lopnak a szívembe, ha láthatom őket.

 

2 megjegyzés: