2021. február 10., szerda

Őszapók, őszapók, de miért más a tollruhájuk?




Ha figyelmesen nézitek a fotómat, akkor Ti is jól láthatjátok, hogy nem minden egyed őszapó egyforma kinézetű. Az egyiknek tiszta hófehér a fejecskéje, a másik kettő viszont fejdíszt visel, feketés színezetű sáv húzódik végig kerekded kis fejükön.
A képen egyszerre látszik egy az észak-európai tiszta fehérfejű (Aegithalos caudatus caudatus) alfajhoz tartozó egyed, a másik kettő azonban a közép-európai (Aegithalos caudatus europaeus) alfajhoz tartozó egyedek, akinek csinos fekete, jól kivehető sáv díszíti a fejüket, ez a jegy a legfeltűnőbb különbség köztük. Mindkét alfaj állandó lakója hazánknak, egész évben találkozhatunk velük.
Amikor a természet megajándékoz olyan pillanatokkal, hogy egészen közelről tudom őket megfigyelni, akkor feljegyzést készítek az észak és a közép-európai egyedek eloszlásáról, hogy egy-egy csapatban melyek vannak túlsúlyban. Eddigi megfigyeléseim alapján a közép-európai őszapók azok, akik több egyeddel képviseltetik magukat, de ezekben a csapatokban mindig sikerült tiszta fehér tollakkal díszített, észak-európai egyedeket is megfigyelnem. Egy 15-20 tagot számláló csapatban esetenként 4-5 fehér fejű őszapó is látható, de túlsúlyban a közép-európaiak vannak. Azonban már olyan csapatot is sikerült megfigyelnem, melyben csak fehér tollakat a fejükön viselők képviseltették magukat. Ez a csapat mindössze hat tagból állt, talán egy, az utódaikkal kóborló család lehetett.
A későbbiekben mindkét alfajról fogok mesélni Nektek, és még egy hozzájuk kapcsolódó megfigyelést is megosztok veletek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése