2013. november 12., kedd

Kerti madaraink őszi, téli etetése



Egy kis virágalátét is megteszi etetőként és már figyelhetjük a látogató madárfajokat.
Csuszka, Barátcinege, Széncinege és Kék cinege a videóm szereplői :-)

Az ősz beköszöntével nem minden madárfajunk vonul melegebb tájakra, számos faj hazánkban tölti a téli időszakot is. A tőlünk északabbra fekvő országok madarai számára pedig hazánk jeleneti a telelő területet.
A hideg téli hónapokat nálunk töltő madarak emberi segítség nélkül is képesek átvészelni ezt az időszakot. Az etetés viszont nagy könnyebbséget és biztonságot jelent a madarak számára, nekünk pedig rengetek megfigyelési élményt.

A TÉLI MADÁRETETÉS , AMI AKÁR HAT HÓNAPON ÁT IS TARTHAT, AZ EGYIK LEGÖSSZETETTEBB MADÁRVÉDELMI TEVÉKENYSÉG.


Kicsit szűkösen, de mindketten elférnek az etetőben és jól is laknak.

Mikor etessük a madarainkat?

Hazánkban nincsen szükség az egész éven át tartó etetésre, ugyanis a madarak a melegebb hónapokban elegendő táplálékhoz tudnak jutni, viszont a hideg idő beköszöntével nagy könnyebbséget és biztonságot oda a madaraink számára.
Az etetési időszak az első fagyok beköszöntétől (általában november elejétől) ezek tartós magszűnéséig tart (ami akár április közepe is lehet). Naptári napra pontosan nem lehet ezt az időszakot behatárolni, mindig az aktuális időjárás határozza meg.
Ha új helyen szeretnénk elkezdeni az etetést, akkor a madarak az etetőhöz való szoktatását már az ősz beköszöntével megkezdhetjük. Mire beköszönt a zord, hideg, téli idő addigra a madarak hozzászoknak az újonnan kihelyezett etetőhöz. Ilyen szoktató etetésnél elegendő egy kis magot kiszórnunk az etetőbe vagy faágakra egy-két almát kiszúrnunk. Ezeknek a kihelyezett gyümölcsöknek a vonulóban lévő madarak is hasznukat veszik és szívesen elfogyasztják.


 KÜLÖNÖSEN FONTOS AZ ETETÉS FOLYAMATOSSÁGA!!!

A madarak hamar megszokják és számítanak az etetőbe kihelyezett táplálékra. A stabil etetők közelébe, amik folyamatosan fel vannak töltve táplálékkal, a madarak évről évre visszajárnak telelni. Ezért ha hirtelen abbahagyjuk az eleség pótlását rengeteg madarat roppant nehéz helyzetbe hozhatunk, ugyanis a madarak számítanak a kihelyezett élelemre. Az etetőbe járó kistestű madaraknak alig néhány gramm a testtömegük, ezért a hideg, zord téli időjárás (ami -10°C vagy az alatti hőmérsékletet jelent) nagy kihívás jelent a számukra. Tartalékaik szinte csak arra elegendőek, hogy át tudják vészelni a hideg, fagyos éjszakát. Ha másnap nem tudnak elegendő táplálékhoz jutni az alig hat órás nappali időszakban, például mert nem töltöttük fel az etetőt, könnyen elpusztulhatnak a következő hideg, fagyos éjszakán. Tehát nagyon fontos dolog, ha elkezdtük az élelem kihelyezését, ne hagyjuk abba időközben, folyamatosan gondoskodjunk a madaraink tápanyag ellátásáról az etetési időszak folyamán. Alkalomszerűen ne etessünk!!!


Mivel etessük a madarainkat?

 A tengelicek ősszel ügyesen kiszedegetik a magokat lábon álló napraforgó tányérjából.

A téli etetőbe kihelyezhető madáreleségeket három nagy csoportba sorolhatjuk. Ezeket az elségeket célszerű egyszerre alkalmazni.

1., Olajos magvak:
A napraforgó a legfontosabb téli madáreleség.
Magas olajtartalmú fekete (ipari) napraforgó a legmegfelelőbb táplálék kis téli vendégeink részére. Nagyon fontos, hogy ne legyen sózott, se pedig pirított.
A napforgómagba érdemes apró szemű magvakat is belekeverni pl. kölest, muhart vagy vásárolhatunk magkeveréket amivel a vörösbegynek, az ökörszemnek és olyan kis madaraknak kedveskedhetünk akiknek nem elég erős a csőre a napraforgó mag feltöréséhez.
Kiegészítő táplálékként adhatunk még összetört diót, mogyorót, pisztáciát, földimogyorót, kesudiót is. Itt is fontos, hogy ne legyen se sózott, se pedig pörkölt a kihelyezett táplálék.

2., Állati zsiradék:
Az olajos magvak mellett igen fontos téli etetőanyag az állati zsiradék.
Ilyen például a natúr vaj, a nem sós vagy kifőzött szalonna, a faggyú és a cinkegolyó. A natúr vaj előnye, hogy a gyengébb csőrű madarak is tudnak belőle csipegetni.
 

3., Gyümölcsök:
A gyümölcsök között a legfontosabb madáreleség az alma.
Gyakorlatilag minden, rovarokat is elfogyasztó madár kedveli és szívesen fogyasztja az almát is. Kiemelném azonban a BARÁTPOSZÁTÁT, mint már előbbi bejegyzésemben említettem (lásd. Barátposzáta) igaz, hogy a költöző madarak között tartjuk számon, de van egy pár egyede, akik hazánkban tölti a téli időszakot, nálunk telel át. Nekik nagyon nagy segítséget nyújthatunk, ha almát helyezünk az etetőnkbe (fontos azonban, hogy az almán vágjunk ún. kis ablakot, hogy a húsához tudjon férni).
Van még egy faj melynek a téli túléléshez nélkülözhetetlen ez a gyümölcs, ő pedig a feketerigó és a rigófélék.
Nem csak az etetőben kínálhatjuk az almát a téli kertünket látogató csicsergő kis barátainknak, hanem felszúrhatjuk fák vagy bokrok ágaira vagy néhány szemet a talajra is szórhatunk, ezt azonban csak akkor tegyük ha macska nem veszélyezteti a madaraink épségét.

Egy kis ínyencséget jelenet a vörösbegy számára, ha egy kis lágy sajttal kedveskedünk neki.


Vörösbegy


Mivel ne etessük a madarainkat?

Nagyon fontos, hogy az énekesmadarainknak ne adjunk kenyeret vagy kenyérmorzsát, mert a ködös, nyirkos téli időben hamar erjedésnek indul és gyomor vagy bélgyulladást is okozhat kis barátainknak, ami akár végzetes lehet a számukra és elpusztulásukhoz is vezethet.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése