2013. november 14., csütörtök

Madáretetők fajtái

Etetőtípusok:


 Kicsit szűkösen, de mindkét gerle elfér egymás mellett


Ha lehetőségünk van rá a legjobb, ha a madaraknak a táplálékot több szinten is felkínáljuk. Ugyanis a táplálkozási szokásaik alapján is különbséget tudunk tenni egyes madárfajok között. Például a vörösbegyek, a rigók és a pintyfélék a talajon szeretnek táplálkozni. Vannak akik az ágak között fogyasztják el eledelüket ilyenek az őszapók, a királykák. Sokféle faj pedig a dúcetetőkben vagy függő etetőkben táplálkozik.


Talajetető:
A megtisztított talajra szórjuk ki a madaraknak szánt eleséget. A hó elleni védelem érdekében érdemes féltetőt építeni az etető fölé. Előnye: nem csak táplálkozó helyet biztosíthatunk kis kerti vendégeinknek, hanem olyan közösségi teret is ahol a különböző fajok viselkedését is megszemlélhetjük, így rengeteg megfigyelési élményben lehet részünk.


 Megérkezett a gerle az etetőbe


2., Tálcás etető: 
Az egyszerű etető típusok közé tartozik.
Alacsony falú láda vagy egy nagyobb méretű virágalátét is megfelel erre a célra. Fontos, hogy a tálca aljára fúrjunk pár darab lyukat, hogy az eső vagy hólé ki tudjon folyni belőle. A tálcába tegyünk nehezéket egy nagyobb kődarab is megfelelő lehet, hogy az etetőnk fel ne boruljon.
Nagyon fontos, hogy a talaj vagy tálcás etetőt csak akkor alkalmazzunk, ha biztosak vagyunk benne macska nem veszélyezteti a madaraink épségét.


 Kis kedvencem a kékcinege, az etetőben töri meg a napraforgómagot


3., Dúcetetők: 
A rögzített etetők közé tartoznak.
A magtartóval felszerelt dúcetetők nagy előnye, hogy egyszerre több kiló mag is elfér bennük, ezért olyan helyekre is ideális ezt a fajta etető típust kihelyezni, ahol nem tudjuk gyakran feltölteni, így a madarak folyamatosan táplálékhoz tudnak jutni.


 Zöldike az etető Ura


4., Függő etetők: 
Nagyon sokféle típusból tudunk választani, ha az ilyen fajta etetőtípus kihelyezése mellett döntenénk. A kis faházikótól kezdve, a fémből vagy műanyagból készült önetetők is megvásárolhatóak mezőgazdasági boltokban vagy kertészetekben. De akár saját magunk is barkácsolhatunk, ha rendelkezünk egy kis kreativitással.
Melyik háztartásban ne lenne ásványvizes flakon és két darab fakanál, ezekből a hozzávalókból is elkészíthetjük saját kezűleg a madáretetőnket.


 Meggyvágó az etetőmben


Én már nyáron előre gondolva a téli etetési időszakra, nekifogtam az újabb etetőm megtervezéséhez és elkészítéséhez. Igaz időigényes munka, de minden fáradtságért kárpótol amikor birtokba veszik énekes kis barátaim az elkészült etetőjüket. Aki szeret barkácsolni ajánlom, hogy saját maga készítse el etetőjét, így saját kedve szerint alakíthatja ki és egyedivé is varázsolhatja.


 A tengelic kedveli a napraforgómagot

Fejjel lefelé is tud csipegetni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése