2013. november 8., péntek

Madarak azonosítása

Vonuló és állandó madarak


Nyaktekercs 
Vonuló madár, az április és szeptember közötti időszakot tölti hazánkban

Az előző bejegyzésemben már említést tettem a vonuló és az állandó madarainkról, de egy kicsit ismerkedjünk meg vele, hogy miért is van az, hogy egyes madárfajok az ősz beköszöntével elvándorolnak, míg vannak akik hazánkban töltik a téli, hideg időszakot is.

Fehér gólya
Költöző madár, augusztus közepén már csapatokba verődnek, de csak szeptemberben kezdik meg vonulásukat.


Vonuló madarak: 

Egyes madárfajok populációinak évente ismétlődő vonulását nevezzük madárvonulásnak. A vonulás kezdete, időtartama és útvonala fajonként változik, sőt egyes fajok populációi között is eltérő lehet. A vonulás okai az időjárási tényezők, az öröklött tényezők és a táplálékhiány.
A vonuló madarak nagy része a rovarevő fajok közé tartozik, az ősztől tavaszig terjedő időszakban azonban nem találnak elegendő táplálékot, így útra kelnek és kihasználják Afrika és a mediterrán országok táplálékgazdagságát. Március és május között azonban visszatérnek a költési területükre. A madarak számára óriási kihívást jelent, hogy az akár több ezer kilométeres utat túléljék. Azonban számos vonatkozásban alkalmazkodtak ehhez a kihíváshoz. Tájékozódásukat a nap állása, a csillagok és a Föld mágneses mezeje segíti, emellett elsősorban az a képességük teszik alkalmassá őket a hosszú repülésre, hogy az út előtt kellőképpen fel tudnak "tankolni". Ez azt jelenti, hogy a számukra kedvező táplálékokból a napi szükségletüknél többet fogyasztanak, ezt a plusz energiát a bőrük alatti zsírrétegben raktározzák el. Ez a készlet nélkülözhetetlen a túlélésükhöz, hiszen amikor a tengerek vagy sivatagok felett repülnek nem tudnak táplálékhoz jutni, ekkor az elraktározott energiát használja fel a szervezetük.

Füsti fecske 
A vonuló madárfajok csoportjába tartozik.


Állandó madarak: 

Az állandó madárfajok populációi az egész évet nálunk töltik, beleértve a hideg, téli időszakot is. Ezekhez a madarakhoz az ősz beköszöntével olyan madárfajok is csatlakoznak akik Észak vagy Kelet-Európában költenek, de az ottani zordabb téli időjárás miatt hazánkban telelnek át. Ezek a madarak főként magvakkal, bogyókkal vagy gyümölcsökkel táplálkoznak. Vannak közöttük olyan fajok is akik étlapján a rovarok is szerepelnek, de az ősz beköszöntével áttérnek a növényi táplálékokra, hiszen ezek az élelmek a hideg, fagyos téli időben is elérhetőek a számukra.
Nagy segítséget nyújthatunk a hazánkban telelő madaraknak a téli madáretetéssel, viszonzásul az egész nyáron át tartó szorgos kis munkájukért, mivel az énekesmadarak hasznos és kedves kis segítőtársaink. Védeni és gondozni kell őket.
Hogy miben segítenek nekünk az énekesmadarak? Rengeteg hernyót, kukacot és rovart pusztítanak el és ezzel a lehető legtermészetesebb módon védve kertünket a kártevők pusztításaitól.
A téli etetési időszak kitűnő alkalmat nyújt a madárvilág megfigyelésére és megismerésére.

 Szajkó
 Egész évben megfigyelhető, állandó madár.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése