2020. augusztus 6., csütörtök

Apró lila harangok


 Kánya harangvirágok

Nyár nyár utolsó hónapjában járunk. A virágszirmokat bontogató, terméseket érlelő augusztus csöndesen halad előre az útján. A madarak legtöbbje már az idei esztendőre eltett hangszerszámát, költésük véget ért, de azért a fák sudaraiból olykor még elő, előlopakodik egy-két kósza strófa. Nem néma az erdő, csak csöndesebb, mint hetekkel ezelőtt. Fiatal tollasok cingár hangja, szüleik jelző csipogása, melyekkel a kapcsolatot tartják egymás között most tisztán hallható, jól megfigyelhető. 
Már több történetem szólt a homokkal gondosan fedett hegyoldal lakóiról, ahol a tölgyfák árnyas védelmében nagyon sok virág lelte meg otthonát. A terebélyes ágakkal büszkélkedő fák koronája nem záródik szorosan össze, így a nap sugarai hol itt, hol ott könnyedén beosonva a talajt tudják simogatni. A bőséges égi áldás, mely hosszú hetek óta, szinte minden nap cseppjeit szórta a vidékünkre, sok nyári virágnak kedvezett. 
Itt a meredek hegyoldalról a csapadék könnyedén leszalad, a talaj szinte mindig száraz. A nap sugarai napkeltétől egészen napnyugtáig a tájat cirógatják, így ha marad is egy kis nedvesség a földben ők hamar felszárítják. Most azonban, a bőséges égi áldásnak köszönhetően kellemesen nedves a talaj, aminek sok virág örül, többek között a harangvirágok. 
Jó pár éve szemmel követem ennek a tölgyerdőnek a lakóit, és ennyi, lila színben pompázó harangvirágot még nem láttam itt egyszerre. Az időjárás kedvezően hat rájuk, hiszen a hegyoldal telis-tele van élénk lila színű kis harangjaikkal. Sokuk még bimbóban álldogál, várva a pillanatot, hogy szirmaikat kibontsa, akkor pedig harangvirágok gyönyörű özöne fogja hatalmába keríteni a tölgyerdőt. 
A természetnek hála több harangvirágfaj is képviseli magát. A legtöbben a kánya harangvirágok vannak, az idei esztendőben több tucatnyian. Őket követik az olasz harangvirágok. Legkevesebben a csalánlevelű és a baracklevelű harangvirágok tarkítják a hegyoldalt. 
Ha az időjárás kegyes lesz hozzájuk, akkor még heteken át, egészen a nyár végéig gyönyörködhetek a szépségükben. Hiszen szépen sorban a most napvilágot látott tövek is virágot fognak hozni, a bimbóban álldogálók pedig, a közeljövőben szirmaikat fogják bontani. 
Ez az esztendő itt a hegyoldalon róluk, az ő szépségükről és bőségükről szól.


 Olasz harangvirág


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése