2015. április 13., hétfő

Fészekrakás.



Ízig vérig tavasz van és ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy tollas kis barátaink nekiláttak a fészkük megépítésének, melyben az utódaik biztonságos felnevelésről gondoskodni tudnak.
Tavaly ősszel, a régi mesterséges odúim mellé egy ujjat is kihelyeztem, hogy minél több madár, lakó és fészkelőhelyet találhasson magának a kiskertemben. 
A mögöttem álló téli etetési időszak nagyon sok madárfajt vonzott az etetőimhez és megfigyelésem szerint a táplálékukat itt elfogyasztó madárkák éjszakázásra is a kihelyezett odúimat választották. Mire beköszöntött a tavaszi fészekrakás ideje addigra megszokták a kihelyezett kis fészkelő helyeket és így, ha megfelelőnek és biztonságosnak ítélik, akkor leendő utódaikat is itt nevelik majd fel. Amennyire csak tőlem telhet próbálom minél madárbaráttá alakítani a kertemet és a szükségleteiket biztosítani, hogy a költési idő végén minél több boldogan csicsergő, felcseperedett fióka hagyja majd el a biztonságot adó fészküket.
Fontos, hogy a tiszta friss víz folyamatosan rendelkezésükre álljon, az odú biztonságos helyen legyen, hogy semmilyen ragadozó, mely az utódok és a szülők életét veszélyeztetné ne férhessen hozzájuk és legyen kellő táplálék rovarok, bogarak, melyekkel majd az fiókákat táplálni fogják, hogy szép nagyra és erősre cseperedjenek. Ha ezek biztosítottak akkor már egy nagyon nagy lépéssel közelebb kerültek a sikeres költéshez, mi pedig ahhoz, hogy a mi odúnkat válasszák ehhez a csodálatos, életüket meghatározó eseményhez. 
Persze még vannak apró praktikák melyekkel, akár a fészekrakásukat is segíteni tudjuk. Ilyen például a fészekanyag kihelyezése. Én száraz füvet, puha mohát és kutyaszőrt gyűjtögettem, mellyel még puhábbá tudják varázsolni a fészekalját. A madarak ügyesen észrevették és éltek a segítségemmel, mert a kihelyezett anyag gyorsan el is fogyott. Ezen tettünkkel, mely nekünk nem jelent szerintem nagy fáradtságot, sokat segíthetünk, hiszen ők energiát spórolhatnak vele és testi épségüket sem kell veszélyeztetniük, miközben a talajon kutatnak megfelelő anyag után, mert ilyenkor könnyebb prédát jelentenek a ragadozóknak. Persze ettől függetlenül megteszik, de a mi segítségünkkel biztonságosabb helyről gyűjthetik össze a számukra megfelelő anyagot, hogy fészkük otthonos és alkalmas legyen az utódaik fogadására.
Ha a természet is velem és ki tollas barátaimmal van akkor sok szép pillanatot tudok majd Veletek megosztani, hiszen eddigi megfigyeléseim szerint, két odúmnak is lesznek lakói, de még akkor is marad három kiadó kislakás, melybe még költözhetnek fészekrakók, remélem így lesz. 
Az új odúmban egy Széncinegepár kezdte meg közös életét, melyről a következő bejegyzésemben mesélek Nektek.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése