2015. április 23., csütörtök

Madárodúm első lakói.




Mint előző bejegyzésemben olvashattátok elkezdődött Széncinegéknél a családalapítás ideje.
Napról napra figyelemmel követem a kertemet látogató madarak életét és már nagyon vártam ezeket a pillanatokat, amikor birtokba veszik az odúimat, tollas kis barátaim.
Tavasz van, mely a madaraknál a fészekrakásról és a családalapításról szól és, hogy ennek picit én is részese lehetek nagyon nagy öröm a számomra.
Az új odúmnak, a természetnek hála nem kellett sokáig üresen, lakó nélkül állnia, ugyanis a napokban már nagy volt az odúszemle. Először egy Széncinege tojót láttam napjában többször is, hogy nagyon vizsgálgatja és csőrével a röpnyílást alakítgatja. Két napja pedig a kihelyezett fészekanyagokat csőrében, eleinte még ügyetlenül hordta be az odú belsejébe. Felmerült bennem, hogy ezen Széncinege nem e az első utódainak fog életet adni, mert eleinte esetlenül, többször kiejtve aprócska csőréből a mohát közelítette meg a odú bejáratát, de ahogy teltek az órák és egyre többször fordult puha bélelőanyagokkal a csőrében úgy lett egyre ügyesebb. Második nap láttam először, hogy a párja a hím is megérkezett és ettől a perctől fogva, mindkét leendő szülő részese lett a puha és kényelmes fészek elkészítésének. A pár megosztozik a munkában és felváltva hordják a puha mohákat, a meleg szőröket és a fűszálakat, melyből kényelmes otthont varázsolnak a fiókáiknak. Azonban nem csak építkeznek, hanem védelmezik is a kiválasztott odújukat. Ha egy madár legyen az akár egy meggyvágó is az odú környékére téved, bátran szembeszállnak vele, addig amíg el nem hagyja a kis fájukat, amin a most már nyugodtan leírhatom, otthonuk áll.
Ha természet is úgy akarja nagyon sok megfigyelési élménnyel fogok gazdagodni költési idejük folyamán, amit természetesen Veletek is meg fogok osztani, hogy Ti is részesei legyetek és egy picit átélhessétek ezen csodálatos időszakot, melyekkel a természet ajándékoz meg minket.















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése