2015. április 6., hétfő

Kiskertem húsvét reggeli ébredése.

A mai napon megengedhettem magamnak, hogy a kora reggeli óráimat azzal töltsem, hogy megfigyelem a kiskertem ébredését. Április 6-át írunk, de az időjárás nem kényeztet el minket az ilyenkor megszokott, langyos tavaszias idővel. A mai reggelen is 0 fok környékén volt a hőmérséklet és a lassanként zöldellő fűszálakat fehér dér borította be.
Ebben a bejegyzésemben meg szeretném veletek osztani, hogy ezen a húsvéti reggelen, hogyan telt meg percről-percre élettel a kiskertem.

05:52
A még lassan világosodó kertemben, elsőként szokott kis vendégeim, a mókuspár tette tiszteletét. Már ebben a korai időpontban elég elevenek voltak és egymást kergették, de korántsem annyira belemélyülten, mint az elmúlt napokban, gyakran megálltak és csak egymást követve sétáltak a fa törzsén.



06:03
Első madárvendégem a Közép fakopáncs volt, aki éhes gyomorral neki is látott a tepertő csipegetésének.



06:09
Zöldikék is megjelentek és nagy kergetőzést csaptak a még csupasz fák ágai között.



06:10
Ahogy az ajtó előtt ücsörögtem egy aprócska állat jent meg előttem, rám pillantott és hihetetlen gyorsasággal a madárházam felé vette az irányt. Ősszel itt egy rejtekhelyet vettem észre és ma reggel fény derült rá, hogy ki is a kis lakója. A téli időszakban téli álmot alvó Nagy pele, akinek már nem ismeretlen a kertem, hiszen tavaly nyáron is itt tartózkodott, csak akkor a madárodút  bérelte ki lakhelyéül. Mivel a saját szememmel nyertem róla bizonyságot, kijelenthetem, hogy a Nagy pele téli álmának vége és megkezdte nappal pihenő, éjjel pedig aktív életét.

06:12
A felkelő, nap az égboltot díszítő felhőpamacsokat csodálatos rózsaszínre festette.

06:15
A mókusok fáradhatatlanok még mindig csak egymással vannak elfoglalva.

6:18
Véget ért a mókus móka, itt az ideje a reggelinek. Először a  tepertőt választotta, hogy azzal tömje meg a hasát, de legelőször kivett egy jókora darabot és ilyet még soha nem láttam, odavitte a társának, majd visszatért az élelemhez és tovább folytatta a lakmározást.



06:20
A Széncinegék is megjelentek az etetőmnél és nekifogtak a tepertő és a napraforgómag csipegetésének.



06:23
A napsugarak egyre világosabbá varázsolták a kertemet.

06:27
Megérkeztek a Szajkók is, először csak egy, majd pár perc múlva még három példány követte őt. Ilyenkor ők az etetőm urai, a többi madár tiszteletteljesen félrevonul és várnak a sorukra. 



6:29
Azt alma a feketerigó nagy kedvence, a mai reggelen is ebből falatozott.



06:31
Négy Meggyvágó hím és három tojó is nekifogott a reggelinek, ők a napraforgómagot szeretik, melyet vaskos, erős csőrükkel könnyedén és nagyon ügyesen megtörnek. A hímek ma reggel is nagyon nagy vitákba bonyolódtak egymással.



06:36
A mókus önfeledt falatozásának a Szajkó vetett véget, de nem sokáig időzött a tepertőn,  hanem inkább az almacsemegét választotta.



06:37
A Nagy fakopáncs ma reggel ismét párjával érkezett, először a hím, majd a tojó fogyasztotta el a reggelijét.



06:42
Megérkeztek a tengelicek, ketten voltak, gondolom egy pár lehetett. Megkülönböztetni nagyon nehéz, sőt szabad szemmel nem is lehet, mert mindkét nem teljesen egyforma tollruhát visel.



06:43
A Barátcinegék is tiszteletüket tették.



06:45
A mókus, ma reggel nagyon éhes gyomorral ébredhetett, mert ismét a tepertőn függeszkedett.



06:50
A reggeli nap sugarai, a kertem mögötti fákat melengették az éjszakai hideg után, hogy a pattogó rügyek, hamar apró levelekké növekedjenek.

07:30
A mókus megunva a tepertőt, rábukkant a dióra, melyet a cseresznyefámon, éppen velem szemben el is fogyasztott.



07:32
A lepergett tepertődarabok számos madárnak adnak táplálékot, melyek a talajon fogyasztják el a csemegéjüket.
A Vörösbegy és a Barátposzáta, akit ma láttam először a kertemben, is ebből lakott jól a mai reggelen.





07:35
Az Erdei pintyek tojó és hím példányai a földre lepergett apróra őrölt kukorica darabkákat csipegetik fel.



07:40
A Barátposzáta mellett, a mai reggelen találkoztam először itt a kertben a Csilpcsalp füzikével, aki szintén az apró magvakat szedegette fel csőrével a talajról.



07:42
Mint több alkalommal, ma is megérkezett a Fakusz, de csak egyedül, társa nem kiérte el. A cseresznyefám törzsén menetelt felfelé férgek és bogarak után kutatva.




Ezzel az időponttal nem ért véget a madarak kertlátogatása, a hideg időnek köszönhetően, egész nap nagyon nagy volt a forgalom az etetőimnél. 

A kiskertemben négy helyen van kihelyezve táplálék a madárvendégeimnek, plusz a földön is szórok szét apró magokat, azoknak a tollas barátaimnak, akik a talajon táplálkoznak. Ezeknek a kihelyezett etetőknek és élelmeknek hála nagyon sok fajt sikerült a kertembe vonzanom. A táplálékért cserébe rengeteg szebbnél szebb pillanatot és megfigyelési élményt kapok tőlük viszonzásul.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése