2016. június 1., szerda

Üdvözöllek június!


Meggyvágó tojó eteti a fiókáját.

Énekes rigó 

 Fiatal mezei veréb

A nyár első hónapjába léptünk, mely hónapban van a nyári napforduló, azaz Szent Iván éj. Ezen a napon a leghosszabb világos órák száma. 
A májusban kiteljesedett, és teljes főt számláló madárkórus egyre kezd csendesedni, és lesznek olyan tagjai akiknek az énekében csak jövő tavaszra gyönyörködhetünk újra. Az első költések fiókái már mind elhagyták a fészküket, egyesek már önálló életet élnek, de vannak akiket még  szüleik gondoznak. Azok a fajok, akik évente csak egyszer költenek, ebben a hónapban építik meg fészkeiket, rakják le tojásaikat, és kezdik meg a költési időszakukat. Erre a hónapra esik a másodköltés időszaka is. Cinegék, rozsdafarkúak, vörösbegyek, feketerigók renoválják már megépített fészkeiket, vagy egy teljesen újat építenek.
Az erdő fái már teljes lomkoronájukban állnak, és várják az ösvényére lépőket, hogy a nyári forróságban egy kis árnyékot, és hűvöst adjanak. A talajon már csak elvétve találkozhatunk virágokkal, helyettük páfrányok, erdei pajzsikák, és gombák élik életüket. 
A mezők, és rétek viszont ebben a hónapban kezdik meg igazi pompájukat. Sorra bontják szirmaikat a nyár színes virágai. Fehér tengerré változtatják a réteket a seprence, a réti margaréta virágai, élénk piros foltokat rajzolnak közéjük a pipacsok, rózsaszínen virítanak a szegfűfélék, lila kelyhekkel bókolnak a harangvirágok, és az ég kékjével csalják a szemünket a búzavirágok. 
Napsütéses meleg napokon a virágba borult rétek felett csinos pillangók, és lepkék lejtenek könnyed táncot, és mély hangú dongók szálldosnak. De nem csak a levegőben, hanem a fűszálak között is zajlik az élet. Apró bogarak másznak virágról virágra, és fürdőznek a nap sugaraiban.
Az őzek gidái már mind napvilágot láttak, és anyjuk nyomában szedik aprócska patáikat. A szarvastehenek borjai ebben a hónapban születnek meg, és anyjuk óvó tekintete vigyázza minden pillanatukat. A rókák utódjai már mind a kotorék előtt játszanak, ismerkednek a nagyvilággal, és a vadászattal, mert lassan, de biztosan eljön az idő amikor önállósodniuk kell. A májusban világra jött csíkos kis vadmalacok is szépen fejlődnek, már önállóan keresik a táplálékukat, és elkezdik felfedezni a világot melyben élnek. 
Fedezzétek fel Ti is azokat a kincseket, melyeket a természet előttetek is feltár.


Fiatal széncinege

Rozsdafarkú fióka

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése