2020. március 16., hétfő

Az én erdei mesevilágom - Az erdő első, legszínesebb virága


Bársonyos tüdőfű


Boldogság és öröm járta be az erdő ösvényeit. Kacagtak a tündérek, fuvoláztak a madarak, szélgyerekek viháncoltak az avarban, apró rügyek mozgolódtak elevenen a fák, a bokrok ágain, amikor a nap mosolygós arca feltűnt az égbolton. Mindenkin eluralkodott a derű és a jókedv. 
A szederbokor zöld levelekkel díszített szoknyája alatt apró virág készülődött. Az erdő tündére már február végén meglátogatta őt, és halkan, alig hallhatóan ébresztgetni kezdte. A Bársonyos tüdőfű óvatosan mocorogni kezdett az avarral hintette föld mélyen, és napról-napra kijjebb és kijjebb merészkedett. 
Ezen a szép márciusi napon pedig, amikor a napocska meleg sugarával végigsimította testét tudta, hogy eljött az ő ideje. Az erdő tündére a bokor ágán ücsörgött, lábait boldogan lóbálta, miközben csengő hangján énekelni kezdett:
- Itt a tavasz, eljött újra.
Virágot hint az avarba.
Bimbó serken, rügy kipattan.
Madár fütyül oly boldogan.
Nyisd ki te is apró szirmod!
Hagy vigye a szél édes illatod.
A tündér kedves dalának, a nap melengető sugarának a tüdőfű nem tudott ellenállni. Boldogan nyitotta szét kelyhét, és szórta édes illatát, a még csupasz erdőben. 
Fejecskéje felett madarak strófái zengtek, a szélgyerekek pedig óvatosan ölelték őt körbe. 
Az egyik egész közel bújt hozzá és halkan így szólt:
Milyen gyönyörűek a szirmaid, milyen csodás az illatod! Te vagy az első virág, akinek ilyen csodás színe van! - susogta halkan a szellő.
A tüdőfű ettől a bókoló, kedves szavaktól igazán különlegesnek érezte magát. 
Ekkor egy újabb szélgyerek termett mellette. 
- Te vagy a legszebb, a legszínesebb virág a  kora tavaszi erdő rengetegében! - duruzsolta a fülébe, majd társát követve szaladt tovább virgoncan.
A bársonyos tüdőfű büszkén felemelte fejecskéjét, és alaposan szemügyre vette az őt körbeölelő tájat. Valóban még minden fakó barna, olyan kopottas volt minden. A fák ágain sehol egy levél, az őt körbeölelő talajon is csak szárazon zizegő, barna falevelek pihentek, a fejecskéje felett volt csak egy kis zöld, a szederbokor levelei. De az ő pompájukat is már magával vitte az ősz, a tél, fakón, erőtlenül és megtépázva ringatóztak a szélben. 
Valóban igazuk lehet, gondolta magában boldogan. Büszkén kihúzta magát, fejét a nap felé fordította, arcocskájára pedig széles mosoly telepedett. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése