2020. március 4., szerda

Ébredező veselke



Aranyos veselke

Az erdő mélyén, a sudár fák védelmében kis patak csörgedezik. Vize egészen sekély, hangja kellemesen csöndes. Csak nagyobb esőzések után duruzsol hangosabban, amikor medrében a vízcseppek sokasága fürgén, elevenen szalad útján előre. Partján többek között aprócska tobozokat ágain ringató égerfák, kecses gyertyánok, nyúlánk barkákat viselő mogyoró bokrok, kesze-kusza ágakkal megáldott fekete bodzák és egész évben zöld levelekkel büszkélkedő vadszederbokrok lelték meg otthonukat.
Partján ilyenkor kora tavasszal, amikor a fák ágai között a Nap sugarai könnyedén át tudnak hatolni, és meleg simításukkal a talajt cirógatják, vadvirágok sokasága kezd ébredezni hosszú, téli álmából. Ez a kis patak egy völgy mélyében fekszik, medrében kényelmesen terpeszkedve, de ide a völgybe csak dél tájban, amikor a Nap korongja magasan járja az eget érnek be a sugarai.
Környezetében a talaj mindig kellemesen nyirkos, a levegő pedig párás, ami kedvező feltételeket teremt sok növény számára. Az egyik ilyen, igazán különleges kinézetű és nevű virág az Aranyos veselke. Ő az elsőként ébredő virág, ilyenkor kora tavasszal.
Tegnap késő délután már hajtott a kíváncsiság, hogy a kis patak mentén elkezdett e ébredezni az élet. Az éjszakai eső után medrében a szokottnál több víz csörgedezett, de a csizmámnak hála, könnyedén át tudtam lépkedni rajta, mert épp a túlsó parton pillantottam meg az elsőként ébredő Aranyos veselkét. Ő volt egyedül, egyenlőre. Egészen aprócska szára, zöld levelei, melyről nevét is kapta minden feltűnést kerültek. Nem olyan rég, talán pár napja láthatta meg a napvilágot, mert mindössze csak egyetlen virág díszlett rajta. De mindezek ellenére különlegesen szép volt a számomra, hiszen ő az idei első virág a kis patak partján, akit társai hamarosan követni fognak, ahogy a szirmokat bontó március szépen lassan halad előre az útján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése