2020. március 26., csütörtök

Kónya vicsorgó


Kónya vicsorgó 

A csöndesen csörgedező erdei kis patak mentén is ébredeznek az aprócska életek. A nyirkos talajt, a páradús levegőt kedvelő növények itt biztonságos otthont találtak maguknak, és minden esztendő tavaszán megmutatják különleges szépségüket. 
Itt lent a völgy mélyében kevés a fény, a Nap szikrázó sugarai csak akkor tudnak a csupasz fák ágai között belopakodik, amikor Nap korongja a legmagasabban járja a kéklő égboltot. Ennek ellenére azonban mégis sok vadvirágok kezdi el ilyenkor kora tavasszal a szirmait bontogatni. 
Az egyik ilyen egészen furcsa kinézetű, a vicsorgó fogsorra megszólalásig hasonlító növény a Kónya vicsorgó, aki az árnyékos helyeken érzi igazán jól magát. Könnyedén megteheti, hiszen klorofill nélküli, élősködő növény, főként éger, mogyoró fajoktól veszi el a maga számára, a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat. Szívógyökereit, a gazdanövény gyökereibe bocsátja, melyekkel többek között a szerves anyagokat, vizet veszi el, amik biztosítják számára az életben maradást és a fejlődést. 
A patak partjától pár méterre, az égerfa tövében az első Kónya vicsorgó is felébredt téli álmából, és megkezdte virágzását. A megbarnult levelek között könnyen észre lehet venni őt. Nemcsak különös megjelenése, de halvány rózsaszín színe is csalja a tekintetet, és egy kis üdeséget lop a még színét vesztett talajra. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése