2017. március 4., szombat

Az idei esztendő vadvirága.






Immáron hetedik esztendeje választják meg az év vadvirágát. Az idei szavazás nagyon szoros végeredménnyel zárult, és a képzeletbeli dobogó legfelső fokára a tavasz egyik legszebb hírnöke állhatott fel, az üde fehér szirmokat viselő Kikeleti hóvirág. Ő az, aki elsőként ébred hosszú téli álmából, és gyakran dacolva a hóval is bontogatni kezdi szirmait. Nem csak üde megjelenésével csábít el minket, hanem jelzi, hogy a tavasz bizony már a természet ajtaján kopogtat.
Van egy idézetem melyet már régebben Veletek is megosztottam mely így hangzik „Hagyd ott a virágokat ahol nőnek, ahová a Jóisten teremtette őket, mert csak így tudnak teljes pompájukkal ragyogni, és minden ember szívébe boldogságot lopni!”. Ezek a gondolatok azért születtek meg bennem, mert valóban hagyni kell a virágokat ott ahol élnek, mert azzal, hogy leszedjük őket, károkat okozhatunk a természetben. Ez többek között a hóvirágra is igaz, hiszen 2005-ben ún. "természetvédelmi  szempontból jelentős növényfajjá" nyilvánították, mely azt jelenti, hogy leszedése tilos, és büntetendő cselekmény. Ez a tilalom azonban nem csak magára a virágra érvényes, hanem a földben szunnyadó hagymára is. Hiszen, ha a hagymát kiássuk a földből, akkor a virág sem tud többé a természetes környezetében élni. A Kikeleti hóvirág természetvédelmi értéke 10000 forint.
A tavaszi nap melengető sugarai lassan sorra csalják elő az erdők rejtekében meghúzódó vadvirágokat, melyekre attól függetlenül, hogy védettek e vagy sem vigyázzunk, és óvjuk őket, hogy másnak is, aki a természet ösvényeit járja, lehetősége legyen megcsodálni őket.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése