2017. március 10., péntek

Kiskertem kora reggeli ébredése.




Csíz - tojó 

Zöldike


Korán ébredtem, odakint az erdő fái között még a sötétség leple húzódott, de fenn az égbolton sejtelmesen már a pirkadat jele kezdett megmutatkozni. A csillagok nyugovóra tértek, hogy a hosszú éjszakai ragyogásuk után ők is megpihenjenek. Lassan, de biztosan virradni kezdett, és új nap volt készülőben. Ezt a madarak is érezték, hiszen már sokan ébren voltak, legszebben csengő dalaikat énekelték, hogy így köszöntsék ezt a szép tavaszi napot.
Ahogy múltak a percek úgy lett egyre világosabb, a sötétség pillanatról-pillanatra egyre csak veszített uralmából. A múlt ősszel aláhullott faleveleken és a fűszálakon dérruha díszlett, ezzel jelezvén a természet, hogy az éjszaka leple alatt mélyre kúszott a hőmérséklet és bizony újra didereghettek az erdő lakói. Azonban a hideg éj derült időt sejtet, és, ha felkel a nap, melengető sugarait tudja szórni a tájra, kellemes tavaszi időt varázsolva. És valóban, ahogy egyre világosabb lett jól láthatóvá vált a derült, felhőtlen égbolt.     
A hegy mögött az álmosan ébredező nap halvány rózsaszínre festette az ég alját, elérkezett a napkelte, a madarak kórusa pedig teljes lett, miden kis tollas ébren és énekelve várta a pillanatot, hogy az első sugarak előbújjanak. De nem mindenki énekelt, volt aki, éhségét szerette volna csillapítani. Először egy élénk narancsos tollazatú süvöltő hím jelent meg a talajetetőmön, majd nem sokkal később párja is követte a jóval szolidabb kinézetű tojó. Már harmadik napja van szerencsém őket megfigyelni a kiskertemben, így velük, új fajjal bővült a madárvendégeim köre. A süvöltők téli vendégeink, ősszel október végén érkeznek hozzánk az északi országokból, és márciusig élvezik vendégszeretetünket. Már hazánkban is bizonyított a költésük, de számuk nagyon csekély, és sajnos ez is csökkenő tendenciát mutat.
Hosszú időn át csak a süvöltő pár csipegetett, a többiek pedig daloltak és daloltak, semmi mással sem törődve. Az akác fámon csuszka füttyögött, ott ahol az odú van kihelyezve, és melyben a múlt tavaszon fiókáit nevelte fel. Kíváncsian várom, hogy idén ki lesz az odú albérlője, melyre ez idáig még nem derült fény.
Teljesen kivilágosodott, a fák ágai között széncinegék, a japánbirs bokornál pedig vörösbegyek kergetőcskéztek. Majd nagy csetepaté közepette két éjfekete tollruhás fekete rigó hím kapott tollba, nagy volt a harc, mely perceken keresztül tartott, és úgy tűnt egyik madár sem akar engedni, hol a talajon, hol a levegőbe emelkedve küzdöttek, végül az egyik jobbnak látta, ha feladja, és szárnyra kapva eltűnt az erdő fái között. Ahogy utána néztem megpillantottam a békésen egymást követve ballagó őzcsaládot, a suta ment elől mögötte pedig a már szép nagyra cseperedett gidái követték. A kis baknak egyre szebb és nagyobb a barkás fejdísze. Miközben az őzek szépen, lassan tovaballagtak, a kiskertemben is megkezdődött a reggeli idő. Megjelentek a cinegék, a csuszka is felhagyott füttyögésével és nekifogott a napraforgómag gyűjtögetésének, tiszteletüket tették a szajkók, a nagy fakopáncsok, az erdei pintyek, a zöldikék, a csízek, az énekes rigók és a fekete rigók is a talajetetőről csipegettek.        
Nagyon szeretem ezeket a reggeleket, figyelni, hogyan ébred a természet, és ezek a pillanatok boldogsággal töltik meg a szívemet.


 Kékcinege

 Süvöltő - hím

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése