2017. március 1., szerda

Tavaszköszöntő!



A hosszú és hideg tél után ma beléptünk a tavasz első hónapjába. És nem csak a naptár szerint köszöntött be a kikelet, hanem az időjárás is teljes mértékben igazodott hozzá. Talán túl korai még ez az enyhe idő, mely inkább már az áprilist idézi, de csak bízni tudok benne, hogy ha előcsalja a melengető napsütés az apró rügyeke fagy már nem fog bennük kárt tenni. 
Minden hónap elején az elkövetkező és előttünk álló időszakból szoktam egy kis ízelítőt mutatni nektek, de most ez másképpen lesz. Ennek az oka pedig nem más, mint, hogy a természet a mai nap olyan régen várt kedves élménnyel lepet meg, hogy erről kell, hogy beszámoljak nektek. 
Kora reggel volt, a táj a szürkület puha paplanja alól kezdett előbújni amikor egy hónapok óta nem hallott kedves dallam töltötte be a kiskertemet. Éjszaka esett, a fák ágairól kövér cseppek hullottak alá a talajra, de ennek ellenére a levegő kellemesen enyhe volt. A tegnap óta megszelídült szél pedig az ázott avar kellemes illatát repítette az erdő felől. Vasárnap volt szerencsém az idei esztendőben először megpillantanom az énekes rigót, aki éhségét próbálta csillapítani az nagy utazása után. Nagyon vártam a pillanatot, amikor újra meghallhatom az egyik legszebben csengő dallamot, és nem is kellett sokat várnom, ugyanis ma reggel a tavasz első reggelen az ő énekére ébredezhettem. Ezzel a reggeli előadással azonban nem volt vége a meglepetéseknek, hiszen nem csak a kiskertemben élő rigó fakadt dalra, hanem a munkahelyemen is az ő éneke fogadott, és az egész délelőttömet szebbé varázsolta. Eleinte szégyenlősen dudorászott, alig hallhatóan, majd kis idő múlva úgy csengtek a strófái, mint a csilingelő gyémántok. Az énekes rigó előadásában nagyon jól megfigyelhető, hogy egyes strófáit többször is megismétli egymás után. Az énekének a szerkezete genetikailag öröklődik és rögzül bennük, azonban, ha figyelmesen hallgatjuk őket, akkor a csuszka, az erdei pinty, a macskabagoly vagy éppen a zöld küllőtől ellesett hangokat is észrevehetünk. Ezek az utánzások főként a fiatalabb rigókra jellemző. 
Most, hogy beköszöntött a tavasz, egyre több madár dalában tudunk gyönyörködni, és a természet ösvényei újra csengő előadásokkal telik majd meg. Járjátok ti is nyitott füllel utatokat, és hallgassátok a világ legügyesebb előadóinak a muzsikáit.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése