2019. június 17., hétfő

Puha bundába bújt pöszörlegyek








Amikor a természet ösvényeit járom, egyetlen perc sem telik el unalmasan. Hiszen az erdők, mezők ösvényein, ahol megannyi élőlény éli az életét mindig történnek különleges események. Ezek az események pedig számtalan megfigyelési élménnyel gazdagítanak.
Legutóbbi sétám alkalmával, egy nem mindennapi találkozásban volt részem a rovarvilág egyik legaranyosabb egyedével, ő pedig nem más, mint a pöszörlégy.
A napsütötte erdei úton ballagtam, ahol szebbnél-szebb virágok bontogatják a szirmaikat, amikor a mély lila színű mezei zsályán megpillantottam először egy, majd még egy és még egy pihengető pöszörlegyet. Mind a hárman egyformán néztek ki, halványszürke puha bundácskát viseltek mely igazán különleges megjelenést kölcsönöz a számukra. Ez a puha bunda azonban nagyon sérülékeny, éppen emiatt ritka az olyan találkozás, amikor a megfigyelt egyed tökéletesen ép, és sérülésmentes szőrzetet visel. Ennek a három legyecskének azonban makulátlan volt a bundácskája, talán azért, mert még nagyon fiatalok voltak, és még csak nemrégen kezdték meg kifejlett imágó életüket a nagyvilágban. De nem csak a puha felöltőjük teszik őket különlegessé, hanem a hosszúra nyúlt szájszervük is. Ezzel a méretes szipókával kitűnően tudják az olyan virágok nektárját is szívogatni, melyekhez a hozzáférés nem minden rovarnak adatik meg. De nekünk nem kell félnünk tőlük, hisz nekünk nem tudnak ártani, ezt az előrenyúló, sokak számára rémisztő szájszervet csak táplálkozásra használják.
Amikor megpillantottam őket, boldog voltam, mert igaz már sokszor találkoztam pöszörlegyekkel, és mindig megcsodálom egyedi kinézetüket és viselkedésüket, de ilyen fiatal egyedekkel még eddig nem hozott össze találkozót a természet. De ezen a szép napon ez is megadatott a természetnek hála.


2 megjegyzés: