2013. október 29., kedd

Madárbarát kert

Madárbarát kert kialakítása ősszel




Én azok az emberek közé tartozom akik szívesen ébrednek reggelente a madarak énekére, vagy nyári estéken szívemet melengető érzés trillázásukat hallgatni.
Ezért azonban még a kertes házban élőknek is tenniük kell ugyanis a kis szárnyasok maguktól nehezen telepednek meg egy városi kertben.
Itt az őszi ültetések ideje, próbáljuk meg tudatosan madárbaráttá alakítani a kertünket, olyan növényekkel melyek elnyerik a madarak tetszését.
Telepítsünk kertünkbe olyan fákat és bokrokat melyek a madarak számára fészkelésre is alkalmasak. Ilyen többek között a lucfenyő, erdei fenyő, gyertyán, juhar, orgona, galagonya és vadszőlő. 
A madarak különösen kedvelik a hóbogyó, a mogyoró, a vadrózsa (csipkebogyó), a bodza és a kökény bokrokat. Ezek a növények nemcsak búvó és fészkelőhelyet biztosítanak számukra, hanem táplálékot is nyújtanak csicsergő kis barátainknak. 
A gyümölcsfák, a diófák nemcsak a mi hasznunkra lehetnek, hanem a fán maradó vagy lehulló gyümölcsök kiváló élelemforrás a madarak számára.
Ha színpompás virágokat ültetünk azok a rovarokat is vonzzák.  Vannak olyan virágmagok amelyeket különösen kedvelnek a madarak, ilyen például az őszirózsa vagy a nefelejcs magvai amelyeket a pintyfélék előszeretettel fogyasztanak.
Tavasszal érdemes a virágágyásunkba napraforgó magokat vetni, mire őszre beérnek kiváló eleséget biztosítanak a kis szárnyas vendégeinknek. Akár állva is hagyhatjuk, mert a madarak ügyesen kicsipegetik a magokat a napraforgó tányérból.

Széncinege a kis akrobata

Tengelic

 A tengelic is szívesen fogyasztja a napraforgómagot

 Széncinege

Barátposzáta tojó az akácfa rejtekében

 A barátposzáta hím kedveli a bodzabogyót

 Balkáni gerle pár

 Harkály odú - van odabent valaki?

 Madárfészek a fa rejtekében
Ilyenkor ősszel miután lehulltak a falevelek megfigyelhetünk olyan fészkeket amelyek nyáron rejtve vannak a levelek között






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése