2021. március 25., csütörtök

Meggyvágó látogatása


Március van, a tavasz első hónapja és egészen eddig kellett várnom, hogy az idei etetési szezonban meglátogasson az első meggyvágó. 

A tél utolsó napjai és a tavasz eleje szokatlanul enyhe időt tartogatott az erdők, mezők lakói számára. Hirtelen a kemény fagyokból, a kellemes melegbe toppantak. Azonban a március még a kikelet korai hónapja, és nem ritkák a hosszabb, rövidebb ideig tartó lehülések. Ez az idei esztendőben sem alakul másként. A tavaszba vissza lopakodott a tél, ami újra több tollas vonz a kertembe. Közöttük a csinos megjelenésű, impozáns csőrrel megáldott meggyvágót is. 

A tél végi és tavaszi időszakban egyes madárfajok hímjei szembetűnő változáson esnek át. Téli, kopott, nyugalmi tollazatukat egyre merészebb, egyre szembetűnőbb színezetű felöltőre cserélik. A meggyvágóknak  azonban nem a tollazata az, amiben változás történik, nemsokára elmesélem Nektek, ők hogyan készülnek a nászidőszakukra. 

2 megjegyzés:

  1. A kis madarat látva,átállítottam magam a tavaszra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csalhatatlanul megérkezett a tavasz, ezt pedig a természet lakói is elkezdték bizonyítani. Köszönöm szépen István a megtisztelő figyelmét!

      Törlés