2020. július 29., szerda

2021-ben az "Év madara" a cigánycsuk


Cigánycsuk hím


A Magyar Madártani Egyesület 1979-ben indította útjára az "Év madara" programot, melynek elsődleges célja, a természetvédelmi problémákkal érintett fajok társadalmi szintű bemutatása. 
A három, az MME által megjelölt faj közül, a lakosság részvételével, szavazás alapján születik meg a döntés, hogy ki lesz a következő esztendőben eme kitüntető címet viselő tollas. 
2021-ben a cigánycsuk, a kis őrgébics és a sordély közül lehetett választani, akik mindegyike szorosan kötődik, többek között a mezőgazdasági élőhelyekhez. Köztudott, hogy a nagytáblás mezőgazdasági gazdálkodás gyakran súlyosan veszélyezteti az élővilágot, a környezetükben élő állatokat, beleértve a madarakat is. A vegyszerek használata évről-évre számos egyed mérgezését, halálát okozza. Az élőhelyek olykor drasztikus átalakítása, az erre érzékeny fajok egyedszámának csökkenését vonja magával. Életüket megnehezíti, és kihívások elé állítja az élővilág tagjait. 
Az előttünk álló esztendőben fokozott figyelmet fognak kapni a mezőgazdasági területeken, valamint azok közelében, környezetében élő madarak. Velük hívva fel a figyelmet arra, hogy a természetet kímélve, lakóit védve is lehet agrártevékenységet folytatni. 
A 2021 "Év madara" szavazást a cigánycsuk nyerte, ő állhat a képzeletbeli dobogó első helyére. Második helyen a kis őrgébics, míg a harmadik helyen a sordély végzett. 
A természetnek hála a mi vidékünk is otthonra leltek a cigánycsuk egyedei. Réteken, mezőkön, bokrokkal tarkított legelőkön, füves árokpartokon többször sikerült már megfigyelnem őket. Egy külön bejegyzésben fogok róluk mesélni, hiszen nem csak, hogy csinos megjelenésű, de nagyon hasznos madarak is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése