2021. április 20., kedd

Az erdei tisztás aprócska sáska lakói



Pár milliméteres sáskalárva


Sáska levetett lárvabőre 


Ilyenkor tavasszal szinte napról napra egyre több élőlény ébred fel téli álmából, és egyre nagyobb a sürgés-forgás a természet ösvényein. A napsugarak meleg simítására apró rovarok kezdik meg életüket. Évről-évre izgatottan várom, hogy a kistisztás fűszálai között mikor pillanthatom meg újra az igen aprócsa, szinte alig látható rovarsereget, a sáskalárvákat.
Az elszáradt fű közül, új, élénk zöld hajtások törnek maguknak utat, és ilyenkor április közepére már teljesen átveszik felettük a hatalmat. Hosszú hónapok után ismét a színek dominálnak, melyben a zöld a főszereplő. 
Pár napja látogatást tettem a kis erdei tisztáson, hogy egy kicsit nézelődjek. Szeretek a fűszálak között szememmel kutatni, keresni, figyelni az apró élőlényeket, a füvek népét. Rejtet, titokzatos életük igazi kis csoda, melytől mindig ámulatba tudok esni, pont ezért kedvelem annyira őket.
Az égbolton nehéz, szürke fellegek terpeszkedtek, akikből újra és újra apró esőcseppek indultak hosszú útjukra. A szél hol gyengéden, hol pedig erőteljesen fésülte a tájat, és egy-egy erősebb fuvallatnál fák megfáradt ágai reccsentek, és értek talajt. De nem csak a fák ágait borzolta a szél, lent a talajon a fűszálak is ide-oda dőltek, melyekbe apró sáskalárvák kapaszkodtak, hogy pici testüket meg tudják tartani. Nem régen, talán pár napja keltek ki petéikből, melynek védelmében töltötték a hosszú és hideg téli hónapokat. Azonban fiatal koruk ellenére már most teljes a hasonlóság köztük és a kifejlett egyedek között. Az előttük álló időszakban többszöri vedlésen esnek majd át, mely alatt változik még a színük, a méretük, és a szerveik fejletsége, de a testfelépítésük már most kicsinyített mása a szüleikének. A sáskán szeretik a napfényt, ezért is élnek mezőrök, réteken, és amikor csak tehetik a fűszálakon álldogálva, süttetik a testüket. 
Ahogy telnek a napok és a hetek, ezek a parányi rovarok felcseperednek, és kedves ciripelő muzsikájuk tölti meg a tisztás minden kis szegletét. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése