2021. április 9., péntek

Ikrás fogasírek ébredése


Az idei esztendő tavasza szeszélyes időjárást tartogat az erdők, mezők lakóinak. Egyik nap fagyos, didergően hideg levegő járja át a természet ösvényeit, pár nappal később már-már nyári meleg csalja elő a fák rengetege között megbújó virágokat, majd ismét az éjszakai fagyok dermesztik meg az aprócska, védtelen életeket. Azonban összességében véve a hűvös levegő a gyakori, melyben a természet lakói, a szokottnál később ébredeznek téli álmukból. 

Az elmúlt napokban ismét egymást követő hidegfrontok vetettek véget a kellemes tavaszi melegnek. Jéggé fagyott eső, hódara sokasága kopogtatta a száraz avart, majd újra és újra elkezdett szállingózni a hó, decembert idézve, amikor itt lett volna az ideje. 

Az erdő fái között szerényen megbújó kis patak medrében semmivel sem törődve boldogan duruzsoltak a víz cseppjei. Halk locsogásukat, jókedvű csacsogás váltotta fel. Partján, ilyenkor tavasszal vadvirágok sokasága kezdi el szirmait bontogatni. Az egyik ilyen, gyönyörű bíbor lila színben pompázó virág az ikrás fogasír. A kedvező feltételeknek hála egészen sokan lelték meg itt biztonságos, rejtett otthonukat. A legtöbb virág még csak bimbóban álldogál, de egy-két bátrabb fogasír már elkezdte szerényen széttárni szirmait. 

Ha az időjárás kedvezően alakulna, akkor egy bő hét múlva, ők is tejes szépségükkel tudnak gazdagítani a kis erdei patak partján elterülő virágszőnyeget. 

Sajnos azonban az elmúlt napokban ismét fagyokkal tarkítottak voltak éjszakák, fázósak a nappalok, a fák rengetege között pedig jeges levegőt repítő, dühös szél járta át az ösvényeket, nem kedvezve a törékeny virágoknak. 

Bízom benne, hogy a melengető napsugarakat tartogató kikelet már nem sokat várat magára, hiszen ezernyi élet várja, hogy testüket erővel töltsék meg. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése