2015. június 12., péntek

Strandolnak a madarak.


 Zöldike fiatal példány

Június második hetében járunk és szó szerint tombol a nyár. Napok óta a hőmérséklet a 30 fokot súrolja, de a következő napokra az előrejelzések szerint a 35 fokot is elérheti. Ebben a kánikulai melegben fokozottan oda kell figyelnünk nem csak a mi, hanem tollas kis barátaink folyadék bevitelére is. Már korábbi bejegyzéseimben is kihangsúlyoztam az egész éven át tartó madáritatás fontosságát, de ilyenkor a meleg nyári időben még nagyobb hangsúlyt kell rá fordítanunk. Hiszen ahogyan nekünk is jelez a szervezetünk, hogy több folyadékot vegyünk magunkhoz, úgy ők is a meleg napokon többször gondoskodnak a folyadék utánpótlásról. Segítsük őket kihelyezett itatókkal, hogy könnyebben át tudják vészelni ezeket a forró napokat. 
Fontos megjegyeznem, hogy az itatókba kihelyezett vizet lehetőségeinkhez mérten naponta több alkalommal cseréljük, hogy friss vízből tudják oltani a szomjúságukat. Ha elfoglaltságaink miatt ez nem megoldható akkor legalább naponta egyszer kerüljön friss víz a madarak itatójába, mert az állott víz hamar bealgásodik, melybe élősködők, kórokozók kerülhetnek és tollas kis barátaink akár meg is betegedhetnek tőle. 
Június minden évben az új madárnemzedékről szól. Ebben az időszakban hagyják el a biztonságot adó fészket az első nemzedék aprócska és bizonytalan kis fiókái. Ha odafigyelünk a környezetünkre láthatjuk és hallhatjuk, hogy fiatalkori tollruhát viselő madárkák kicsit még esetlenül repkednek szüleik nyomában és táplálékért könyörögnek. A kirepülés után egyes fajok két vagy akár több héten keresztül is tovább etetik utódaikat, míg azok teljesen önállóvá nem vállnak. Viszont az ivásról és a frissítő fürdőről már saját maguk is gondoskodni tudnak. A kertünkben kihelyezett itatóinkat, ha figyelemmel követjük saját magunk is láthatjuk milyen ügyesen isznak és milyen boldogan pancsolnak a friss vízben. Hiszen az itatókat nem csak ivásra, hanem fürdőzésre is előszeretettel használják, hogy tollaik frissek és egészségesek legyenek. 

Zöldike fiatal példány

Meggyvágó fiatal példány

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése