2015. október 5., hétfő

Az ősz legszebb virága.







Ilyenkor októberben, már egyre kevesebb virág bontogatja szirmait, van azonban egy gyönyörű kis gyöngyszem, melynek ilyenkor ősszel van a virágzási ideje. Ez a virág pedig nem más, mint az őszike, ismertebb nevén őszi kikerics. 
A tegnapi nap délutánjáig a sors még nem hozott össze egy találkozót ezzel a halvány rózsaszín, a krókuszra szinte megszólalásig hasonlító, kedves kis virággal. Minden egyes kirándulásom alkalmával nyitott szemmel haladok a természet ösvényein, de hiába, őszikével nem volt szerencsém ezidáig találkozni.
Tegnap gyönyörű napsütéses őszi nappal ajándékozott meg minket az időjárás. Egy természetszerető ember, ha ideje engedi biztosan nem marad a négy fal között, ilyen napsütéses, kellemesen meleg időben, hanem útra kél friss levegőt szívni és élményekkel gazdagodni. Velem sem történt ez másként, nyakamba akasztva a fényképezőgépemet rejtő táskámat, útnak indultunk a párommal a Nagykeresztúri tóhoz, ahol nem csak a tó környékét, hanem a környező mezőket is be szerettük volna barangolni. Ennek a kirándulásnak titkos küldetése az őszi kikericsek megfigyelése volt. Már olyan régen szeretnék találkozni ezzel, az őszi mezők, rózsaszín szirmokkal büszkélkedő kis virágával. Sokszor olvastam már róla, hogy hol fellelhető, milyen helyeket kedvel és mikortól meddig tart a virágzási ideje. Ezen a tegnapi délutánon a természetnek hála minden feltétele adott volt, hogy megpillanthassam az őszikét és így is lett. Nagykeresztúr határától nem messze, egy hatalmas mezőn barangoltunk, térdig érő fűbe gázolva, amikor megpillantottam a fotókon és növényhatározó könyvekben oly sokat látott őszike halvány rózsaszín szirmokból álló virágát. Egyedül és magányosan álldogált  a hatalmas fűtengerben, de ahogy odébb léptem egyből megpillantottam társait is, akik csoportosan nőve hívogatták a beporzásukat végző rovarokat. Rovarok pedig akadtak bőséggel méhek, lepkék zsongták körül a szirmok között meghúzódó porzóleveleiket. Ahogy egyre beljebb haladtam a mező belseje felé, minden lépésem előtt gondosan odafigyelve, nehogy kárt tegyek valamelyikükben, egyre több virág volt látható, akadtak olyan helyek, ahol a kisebb fűben, szinte minden talpalatnyi területet elfoglaltak. Meg kell hagyni csodálatos látványt nyújtottak, és szívemet boldogság öntötte el, hogy részese lehettem virágzásuknak. A megfigyelési élmények mellett, pedig jó pár fotóval is gazdagodhattam, melyek örök emlékek maradnak a számomra. 
Az őszi kikerics virága ősszel fejlődik ki, mélyen a föld alatt meghúzódó hagymából. Virága halvány rózsaszín, de lilás árnyalatban is találkozhatunk velük. A hat sziromlevélből álló virágok, a beporzás után hamar elhervadnak és a téli pihenés után tavasszal megjelenik a növény levele és a termése. Ilyenkor ősszel a levek már nem megfigyelhetőnek, csak a virág hajt ki.
Az őszi kikerics egyre kevesebb helyen fellelhető, elterjedése egyre jobban visszaszorulóban van. A természetnek hála azonban nekem sikerült találkoznom ezekkel a bájos és törékeny virágokkal és jövő ősszel, ha a sors is úgy akarja ugyanitt ismét megfigyelhetem őket. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése