2016. március 1., kedd

Üdvözöllek március!



Március van, a tavasz első hónapja, melyet szerintem már sokan vártunk, hogy megérkezzen. Számomra a legkedvesebb évszak, mert nincs is szebb annál, amikor a hosszú téli álom után, új életere kél a természet. A madarak kórusa egyre csak bővül, hiszen sorra érkeznek vissza hazánkba, a költöző madaraink, és amint elfoglalták revírjeiket a hímek, dalra is fakadnak. Ebben a kora tavaszi időszakban a hajnali, és a kora esti órák a fekete, és az énekesrigók gyöngyöző előadásaitól hangosak, mely előadásokat egy magaslati helyről hallatnak, és énekükkel csicsergik a nagyvilágba, hogy megérkezett a tavasz. Ahogy egyre beljebb lépkedünk a márciusba, egyre több énekes madár fog csatlakozni hozzájuk, a vörösbegyek, a hazatérő házi rozsdafarkúak, az aprócska, de annál áthatóbban éneklő ökörszemek, és a többiek. Mire a tavasz első hónapja véget ér, a hatalmas kórus szinte minden tagja visszatér, a költő területére, és magukra öltve nászruhájukat, szerelemtől ittasan, csak dalolnak, és dalolnak, hogy párjaikat elkápráztassák. 
Az egyre melegedő levegőben, a természet minden egyes lakója felébred álmából, és újra a virágok fogják borítani  az erdőket, a réteket, és a mezőket. A kora tavaszi virágok, még lombfakadás előtt sárga, fehér, lila és rózsaszín szőnyeget terítenek az erdő talajára, melyek vonzzák a nektárra éhes rovarokat. A réteken az áttelelő citromlepke, az atalanta lepke jelenik meg elsőként, majd követi őket a hajnalpír lepke, és a pókhálós lepke tavaszi nemzedéke, majd szépen sorban napvilágot látnak a többi lepkefajok is. Az egyre zöldebb fűszálak között, újra rovarok szedik aprócska lábaikat, napfürdőznek a picike, szinte alig észrevehető sáskalárvák, a hétpettyes katicabogarak menetelnek számunkra ismeretlen céljuk felé, és a melegebb napokon összeáll a tücskök zenekar is, hogy előadásukban gyönyörködhessen mindenki, aki a természet ösvényeit járja. 
Lépjetek rá Ti is az ébredő természet ösvényeire, hallgassátok a madarak előadásit, gyönyörködjetek a tavasz első virágaiban, csodáljátok meg a könnyed táncot lejtő lepkéket, vegyetek egy mély lélegzetet, és hagyjátok, hogy ezek a szépségek elvarázsoljon Titeket. 


 

 















 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése