2015. augusztus 19., szerda

A természet terített asztala - Fekete bodza.



 Az ősz lassú, de biztos közeledtét, nem csak a nappalok hosszának rövidülése, a költöző madaraink vándorútra kelése, hanem az ősz egyik legkedveltebb madárelesége a Fekete bodza érése is jelzi. Ez az a növény, melynek sárgás fehér virágai, kora nyáron jellegzetes illatukat ontják, magukhoz csalogatva a nektárjukra éhes rovarokat. No, de nem csak a rovarok kedveli ezeket az illatos virágokat, hanem mink emberek is előszeretettel használjuk fel frissítő üdítők és szörpök elkészítéséhez. Amint pedig eljön az augusztus az apró zöld bogyói érésnek indulnak és mire elérik a fekete ibolya színt, rengeteg madár veszi birtokba a bodzabogyótól roskadó bokrokat. Ennek a növénynek a csonthéjas bogyótermése a madarak legkedveltebb őszi elesége. Ilyenkor augusztus derekán már egyre több madárfaj kezdi meg az őszi vándorútját, mely út alatt rengetek kalóriát égetnek el és meg-megpihenve szívesen látogatják az olyan kerteket, ahol ez a növény megtalálható. Ha kertünket madárbaráttá alakítjuk, akkor a Fekete bodzabokor az egyik legfontosabb növény, melynek helyet kell benne adnunk. 
Termésérés idején, ha kedvetek tartja megfigyelni egy egy ilyen cserjét, akár az erdőszélen, ha kertetekben nincsen rá lehetőség, biztosan nem fogtok csalódni a látványban, mert olyannyira közkedvelt a madarak körében, hogy gyakran egyszerre több faj falatozását is szemmel tudjátok követni. Ha pedig szerencsénk van akkor akár ritkább, hazánkon csak átvonuló fajokkal is találkozhatunk, akik csak rövidebb időt töltenek el nálunk és ezt az időt leginkább táplálkozásra használják, hogy a hosszú útjukat teljesíteni tudják.
Az én kerteben található bodza is rengeteg éhes csőrt vonz magához. Leggyakrabban a Fekete rigók, az Énekes rigók, a Barátposzáták és a Rozsdafarkúak csipegetik érett terméseit. 
Fontos tudni, hogy a Fekete bodzának van egy hasonló kinézetű rokona a Gyalog bodza, mely mérgező növény. A Fekete bodza virágai sárgásfehér színűek, melyek az egész bokron, szétszórva figyelhetőek meg. A lilásfekete termések lefelé csüngők és az ágai is lefelé hajlóak. Ezzel szemben a Gyalogbodza virágai fehér színűek, melyek portokai pirosak. Termésének érésekor a fürtök felfelé állnak, akárcsak a növény ágai. 
A madarak ezt a két hasonló növényt még véletlenül sem tévesztik össze, míg a Fekete bodza termését éréskor, szinte pár nap alatt elpusztítják, addig a Gyalogbodza termését érintetlenül hagyják. 
A bodzafürtök termései folyamatosan érnek, itt ott még láthatóak a zöldes piros termések, de amelyik fekete színűvé alakul, azt már az éhes csőrök el is fogyasztják.
Ahogy közeleg az ősz és egyre kevesebb lesz a rovarcsemege, egyre több madár áll át a gyümölcsök és a bogyós termésű növények fogyasztására. Kihasználva természet terített asztalát.  
















Barátposzáta hím a Fekete bodza termését csemegézi

 Házi rozsdafarkú tojó a mérgező Gyalogbodza termésén, mely bogyóit nem fogyasztják el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése