2015. augusztus 31., hétfő

Búcsúzik a nyár.







A mai napon az idei nyár utolsó napját élhettük meg, holnap, azaz szeptember 1-én  megkezdődik a meteorológiai ősz.
Augusztus a nyár utolsó hónapja, mely Augustus császárról kapta a nevét. Igazi egyedi hónap a július és az augusztus, mert mink két hónapban 31 napot élhetünk át. Ez azért van, mert Augustus császár ugyanannyi napot szeretett volna a róla elnevezett hónapjában, mint amennyi Julius Caesarnak van a róla elnevezett júliusban. Így lett a nyár két egymást követő hónapja azonos hosszúságú.
Azonban az augusztus nem csak ez miatt különleges, hanem ebben a hónapban ér el minket az egyik legismertebb perseida meteorraj, melynek köszönhetően, a szabadban töltött estéken csodás élményekben lehet részünk, amikor az éjszakai égboltot szebbnél szebb hullócsillagok fényei szelik át. Az idei évben a hónap második hetében 13 környékén volt a legintenzívebb, mert a meteorraj akkor érte el hazánkat. A természetnek hála, ebben a napokban kristálytiszta volt az égbolt, így felhők nem zavarták a csillaghullás élményét. De nem csak ebben az egy-két napban érte meg az égboltot kémlelni, mert ez a csodás esemény egész hónapon át megfigyelhető, csak nem olyan gyakorisággal hullnak a csillagok alá az égből.
A madárbarátok számára is fontos hónap az augusztus, mert vonuló madaraink, ebben a nyár végi időszakban kezdik meg elhagyni költőterületeiket, hogy a nálunk hideg időszakot melegebb tájakon töltsék el. Rajtuk kívül megfigyelhetünk még olyan madarakat is melyeknek, hazánk csak pihenő helyül szolgál a hosszú útjuk alatt, miközben az északi országokból, dél felé tartanak.
Egyik legismertebb és legközkedveltebb vonuló madarunk a Fehér gólya, melynek vonulását kiemelt figyelemmel követni tudjuk, a rájuk helyezett GPS-nek köszönhetően. Ennek a kis jeladó szerkezetnek hála a kutatók és a megfigyelésüket végző szakemberek, óráról órára pontos adatotokat kapnak a fehér gólyáink hollétéről és tartózkodási helyeikről és, hogy mikor, hol mennyi időt töltenek el. Az idei évben is négy gólya kapta meg ezt a kis készüléket, mellyel innentől fogva követni tudják életüket, a leadott jelek segítségével,. Ha kedvetek van akár ti is, figyelemmel kísérhetitek utazásaiknak állomásait, a  www.satellitetracking.eu  honlap segítségével. Az idei nyáron, az Ipolyvecén született kis gólya is ilyen készülék tulajdonosa lett és ennek a leadott jeleinek segítségével ki is derült, hogy július 30-án ő kezdte meg elsőként az őszi vonulást, mely időpont igen korainak mondható, hiszen a vizsgálatok szerint augusztus második hetében indulnak útnak Afrika irányába, mely vonulás a harmadik héten teljesedik ki. Idén ez másképp történt, ez a fiatal madár, már korán nekivágott a hosszú és veszélyekkel teli első utazásának. A leadott jelek szerint augusztus 3 -án, már Bulgáriában töltötte pihenő idejét. Az idei forró nyár, melyben a kánikula több hullámát élhettük át, hatással van a madarakra is, a szárazság miatt sokkal kevesebb élelmet találnak és ez az egyik oka a szokatlanul kora útra kelésüknek. 
A Fehér gólyákat sorra követi a többi vonuló madaraink. A gyurgyalagok, a tövisszúró gébicsek, nálunk már elhagyták költőterületeiket, de a hantmadarak, a házi rozsdafarkúak, a kormos és örvös légykapók, a barátposzáták és még sorolhatnám, ezidáig jelen vannak mindennapjaimban, az ő utazásuk még csak ezek után kezdődik meg. A fecskék is gyülekezőt fújnak, egyre nagyobb csoportokba gyűlve várják a percet, amikor felnevelt utódaikkal ismét útra kelnek.
Így a hónap vége felé, már, ha figyelmesen haladunk utunkon láthatjuk, hogy a különféle madárfajok, a seregélyek, az őszapók, a cinegék, újra kisebb-nagyobb csoportokba verődve élik mindennapjaikat táplálék után kutatva, ez is bizonyítja, hogy az ősz már itt áll a küszöbön és az természet ajtaján kopogtat.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése