2015. augusztus 2., vasárnap

Megkezdődött az őzek üzekedési időszaka.



Minden évben július végétől augusztus végéig tart az őzek násza, azaz az üzekedési időszakuk. Egyre gyakrabban megfigyelhetjük, amint a bakok földhöz szegezett orral keresik, kutatják az ivarzó suták nyomát. Amint megpillantják őket neki is fognak az udvarlásnak, mely több napig is eltarthat. Ez idő alatt a suta hívó hangját is jól meg tudjuk figyelni, amivel a bakot csalja magához. Ebben az időszakban a suták még gidáikat nevelik, de a nászidőszakban gyakran magukra hagyják őket, mert a szerelemmel vannak ilyenkor elfoglalva. Amint a párosodás megtörtént a suta visszatér a gidáihoz, a bak pedig ismét ivarzó suta nyomát kezdi kutatni és kezdődik előrlő az udvarlása. Az üzekedési időszakban a bak igyekezik minél több sutával párosodni. Ebben a bő egy hónapban napszaktól függetlenül találkozhatunk őzekkel, mert a szerelem tüze hajtja őket és sajnos ez az az időszak, amikor elvakulva érzelmeiktől a legtöbb baleset éri őket, mert sokkal figyelmetlenebbek és merészebbek, ezek az egyébként óvatos állatok. 
A természetnek hála tegnap szem és fültanúja lehettem ennek a csodálatos eseménynek, a suta hívó hangjára lettem figyelmes a bokrok sűrűjében, követve a hangot meg is pillantottam őt, pár lépésre tőle pedig a bak haladt utána követve minden mozdulatát. Nem messze voltam tőlük, de észre sem vettek, mert teljes mértékben egymással voltak elfoglalva. Ennek az élménynek köszönhetően kijelenthetem, hogy felénk már megkezdődött az őzek üzekedési időszaka.
Járjatok utatokat  Ti is nyitott szemmel és füllel, mert a következő egy hónapban, lehet nektek is szerencsétek lesz megfigyelni az őzek nászát.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése