2015. november 15., vasárnap

Kiskertem madárvendégei.



Mindenki, aki szívén viseli, a hazánkban telelő madarak életét, az egészen biztos, hogy ebben a hideg időszakban eteti is őket. Hiszen tollas kis barátainknak nagy könnyebbséget és biztonságot jelent a téli madáretetés, mert ezzel a madárvédelmi tevékenységünkkel növelhetjük a télélési esélyeiket. 
Ősszel és télen, amikor a nappalok egyre rövidebbek lesznek, kevesebb idejük van az élelmük megszerzésére, hiszen sokkal kevesebb a világos órák száma. Azonban nem csak ez, hanem az egyre hidegebb és zordabb időjárás is próbatétel a számukra. A nappalok és az éjszakák is egyre hűvösebb és hidegebb időjárást tartogatnak, melyben még nagyobb szükségük van az elegendő energia bevitelre. 
Elvileg az első fagyok beköszöntétől kell a madarak etetését elkezdeni. Ha új etetőt helyezünk ki kertünkbe, akkor már szeptemberben megkezdhetjük a szoktató etetést, hogy mire beköszönt a hideg idő, tollas kis barátaink felfedezzék és megszokják azt. 
Mindenki máskor kezdi meg az etetést, van aki az első fagyok beköszöntével, vannak akik akkor amikor már láthatóan kevesebb az rovar és vannak akik már ősz elejétől napraforgómagot helyeznek ki etetőjükbe. Az én kiskertemben már jó ideje megkezdődött az etetési szezon, amikor hidegebbre fordult az időjárás a rovarok is sorra eltűntek, melyek a nyár folyamán biztosították a madarak táplálékát és nem csak a rovarok, hanem a gyümölcsök is elfogytak a fákról, így én már az etetőmet reggelente napraforgómaggal töltöttem fel. A napraforgómag a nálunk áttelelő madarak egyik legfontosabb tápláléka, melyet sok faj előszeretettel fogyaszt. A mag mellett a faágakra almát is feltűztem, mely sok madár kedvelt csemegéje. 
Minden nap élelemmel feltöltött etető várja az éhes csőrű madarakat és érkeznek is szép számmal. A fajok sokszínűsége még közel sem jöhet a téli időszakhoz, de a széncinegék, a barátcinegék, a kékcinegék, fenyvescinegék, a csuszkák, a feketerigók, a nagy és közép fakopáncsok, a szajkók, a meggyvágók, a vörösbegyek már most ebben az időszakban is mindennapos vendégeim. Mihelyst beköszöntenek a keményebb fagyok és a hó, akkor az etetőm közönsége még sokszínűbb lesz. Jönnek majd a tengelicek, a zöldikék, a csízek és ki tudja még milyen fajokkal lep majd meg a természet. 
Nagyon fontos megjegyeznem, hogy csak akkor kezdjetek bele a madáretetésbe, ha azt a tél folyamán rendszeresen vállalni tudjátok, hiszen ez nagyon nagy felelősség jár. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése