2017. december 12., kedd

Az én madárbarát kertem - Kertem falakói


 Fiatal meggyvágó 
 
 Meggyvágó hím 
 
 Széncinege tojó
 
Csuszka


Az én kertem olyannyira közel van a természethez, hogy a kerítésünk mögött szép nagy fákkal tarkított, hatalmas erdő álldogál, és ha a kapun kilépek, akkor egyből sudár fái között szedhetem a lábamat. Nagyon szeretek ennyire, szinte karnyújtásnyira élni ahhoz a helyhez, mely a legkedvesebb a számomra. Ennek az erdőkapcsolatos kertnek köszönhetően sok olyan vendégem van, akik az erdőben élik a napjaikat, de időről időre megtisztelnek a jelenlétükkel. Itt most nem csak a madarakra gondolok, hanem a mókusokra, a rókákra, a nyestekre, és még sorolhatnám mennyi meg mennyi vendég tért már be hozzám egy kis látogatásra. De maradok most a madaraknál, hisz ez a kis sorozatom most csak is kizárólag róluk szól, a kis tollas barátaimról.
Az előző részben megígértem Nektek, hogy a soron következő részben a kertemben élő fákról fogok írni, azokról a lakóimról melyeknek a társaságát, a madarak is nagyon kedvelik. Szerintem nagyon fontos, hogy kertünkben milyen növények élnek, hiszen a tollasok azokat a kerteket nagyobb szeretettel látogatják, ahol megfelelő táplálékot, búvó és éjszakázó helyeket, vagy éppen fészkelő helyeket tudnak találni.
Az én kertemben az első és a legfontosabb a természetesség. Minden cselekedetemmel arra törekszem, hogy fenntartsam a természet adta állapotot, és megpróbálok mindent a madarak szemszögéből nézni. Odafigyelek rá, hogy nekik mi lehet a jó, mik tetszhetnek, hol és hogy érezhetnék magukat a legjobban, a legbiztonságosabban. Egy szóval az én kertemben a világ, a madarak, és a többi élőlény körül forog.
Emlékszem, amikor pár évvel ezelőtt megvásároltuk ezt a csodás kis telket, egyből azt a tanácsot kaptuk, hogy vágjuk ki az öreg fákat, irtsuk ki a bokrokat, hogy rendezettebb legyen a telek. De a rendezettség mindenkinek mást jelent, és miért ne lehetne a természettel együtt élni, mely nem jár azzal, hogy a kert elhanyagolt lenne, csak tudatosan van gondozva, hiszen a természetes állapot nem rendetlenség. Így minden lakó maradt a maga helyén, és mindenki fontos és szeretett tagja lett a kertemnek. Senkitől sem váltam meg, szíven nem lett volna elvenni az életüket, és milyen jól is tettem. Hiszen nekik köszönhetem nyaranta a hűs árnyákot, a sok kedves élőlény látogatását, a gyümölcsük érése idején a lelkesen szüretelő vendégeket, és a napvilágot látott fiókákat, akik az ő karjaik között cseperedhetnek fel.    
Ősszel, amikor a falakóim lehullajtják leveleiket, nem gereblyézem patika tisztaságúra a kertemet, hagyom, hogy a fák törzse körül, a bokrok aljában, a kerítés mentén megmaradjon a puha avartakaró. Hiszen a nyirkos levelek óvó védelmében számtalan rovar, pók, csiga rejtőzködik, akik kiváló táplálékot jelentenek a fekete rigóknak, az énekes rigóknak, a vörösbegyeknek, és minden rovarokkal táplálkozó vendégemnek.
A fák közül kiemelném a gyümölcsfáimat, a cseresznyét, az almát, a szilvát, a barackot. Melyeknek lédús és érett terméseit nem csak mink kedveljük, hanem a szajkók, a fekete rigók, a cseresznye magját pedig szívesen ropogtatják az erős csőrű meggyvágók. Akik pedig nincsenek oda a gyümölcs csemegéért, azok sem maradhatnak éhesen, hiszen a lomb védelmében, a fák levelei között hernyók, apró rovarok, pókok élnek, így a vörösbegyek, a cinegék, a rozsdafarkúak, a nagy fakopáncsok is meg tudják találni nem csak a maguk betevőjét, hanem a folyton éhes fiókáikat is jól tudják lakatni. Egyszóval a gyümölcsfák, minden jóval el tudják látni, a kertünkbe vendégeskedő madarakat.
Az imént említett fákon kívül az egyik légtiszteletbeli lakóm, a hosszú évek óta itt élő, szép nagyra nőtt diófa. Akinek karjai között megannyi rovar, hernyó él, és akinek csonthéjas termése, az őszi hónapok legkedveltebb csemegéje. Érés idején jönnek is a látogatók szép számban, szajkók, harkályok, akik bámulatos ügyességgel törik fel a kemény héjukat, a lepergett morzsákat pedig a leleményes cinegék csipegetik össze. A diófa élete megérne egy külön történetet, hisz annyi kedves emléket adott már nekem.
De nem csak a gyümölcsfák kedveltek a madarak körében, hanem a szép sudárra nőtt fenyőfáim is. Melyek sűrű karjai gondosan elkészített fészkeket rejtenek, ahol az új nemzedék aprócska fiókái látják meg évről-évre napvilágot. Az örökzöld fák nem csak kitűnő fészkelő helyül szolgálnak, hanem biztonságos búvó és éjszakázó helyet is biztosítanak a hozzájuk betérő tollasoknak.
Végezetül pedig az akácfáimat említeném meg, azokat a fákat melyeknek fehér virágai minden áldott tavaszon különleges illattal borítják be a kertemet. Jól tudom, hogy az emberek körében nem egy kedvelt fafajta, de édes, pollenben gazdag virágai rengeteg szorgos méhnek, és egyéb nektárjára éhes rovarnak adnak táplálékot. És ne felejtsük el, hogy ők azok, akiknek hála jár, hisz, ha nem lennének, nem kerülhetne forró teáinkba a sokunk által kedvelt akácméz, melyet nekik és az apró rovarok szorgos munkájának köszönhetünk. De nem csak a rovarok körében közkedveltek, hanem a madarak is, főként az énekes rigók szeretik, hiszen második éve, óvó karjaik között építik meg a fészküket.
Ebben az írásomban azt szerettem volna bemutatni Nektek, hogy milyen fontos kertünkben a fák sokszínűsége, hiszen mindegyiket másért és másért kedvelnek a tollas vendégeink, és ha ők, a fák nem lennének, sokkal sivárabb lenne az élet a kertünkben.
A következő bejegyzésem ugyancsak a fákról fog szólni. Azokról a fákról, akiktől sokan legszívesebben megszabadulnának, mert már az emberekre nézve hasznot már nem hoznak, de ha a madarak szemével nézzük, ők az igazi kincsek, a nyugdíjas éveiket élő, ráncos, itt-ott sebzett, korhadt fák.   


 Fekete rigó hím és tojó

 Nagy fakopáncs
 
 Diófa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése