2018. május 22., kedd

Kosbor az erdő sűrűjében




 Madárfészek kosbor születése
 Madárfészek kosbor születése


Az erdőben, a fák védelmező ölelésében otthonra lelt virágok legtöbbje, a kora tavaszi napsugarak első langyos simítására ébredezni kezd téli álmából. Mindezt pedig azért teszik, hogy megelőzzék a fák lomfakadását. Hisz miután a sudár fák magukra öltik üde zöld leveleiket, és a fejeik felett a lombsátor bezáródik, és ezután a nap éltető, oly kellemesen cirógató sugarai már csak nagyon ritkán tudnak behatolni a talajra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a tavasz végi erdőket járva ne találkoznánk színes szirmaikat bontogató virágokkal, csak sokkal kevesebben vannak, mint tavasz elején vagy közepén.
A lombfakadás után virágba boruló növényeknek kevesebb napfény is elegendő pompájuk kiteljesedéséhez, sőt olyanok is akadnak, akinek a nap éltető erejére egyáltalán nincsen szükségük, ilyenek többek között a madárfészek kosborok, akik korhadéklakó növényeink, és a teljesen árnyékos erdőkben is virágozni tudnak. Azonban ezek a virágok nem élősködők, ők a gombákkal élnek együtt, és az ő segítségükkel jutnak táplálékhoz. A madárfészek kosbor egyáltalán nem tartalmaz zöld színanyagot, ezért a növény egész föld feletti része, beleértve a leveleit, a szárat, és a virágokat világosbarna színezetűek.
A tavasz végi, nyár eleji erdei ösvényeket járva kerülhet utunkba ez a különlegesen szép kinézetű védett orchideafaj. Azonban nyitott szemmel kell haladnunk az utunkon, mert rejtőzködő színe miatt, képes egészen beleolvadni az erdő talaját gondosan betakaró avarba.
Az idei esztendőben is szerencsével jártam az erdőt, hisz ezen a tavaszon is sikerült madárfészek kosborokkal találkoznom, akiket minden áldott nap meglátogattam, hogy megörökítsem fejlődésüket. A nyárias melegben napról-napra egyre több apró virága bontotta ki szirmait, és mostanra már az egész fürt teljes pompájában álldogál az erdő mélyén, ahová a nap sugarai csak egészen ritkán, és akkor is csak rövid őre kapnak bebocsátást.


 Madárfészek kosbor születése

 Az első kinyílt szirmok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése