2021. október 24., vasárnap

Ősz rendszeres madárvendégeim - Énekes rigó



Pár napja még kellemes, a Napocska sugaraiban úszó meleg járta át a kertem minden szegletét. Napközben tíz fok felett tanyázott a hőmérséklet, de az éjszakák sötét leple alatt didergő hideg osont végig a természet ösvényein. 

A Napocska mosolygó arca, és kellemes meleget adó sugarai még elcsalták a bátrabb rovarokat, így az énekes rigónak is volt biztos betevője. 

Szerdán azonban az időjárás gyökeresen megváltozott. Késő délelőttől kiadós eső áztatta a kertem és nyirkos hideg tette próbára a madarak életét. Ennek ellenére az énekes rigó még kora reggel tiszteletét nálam, amikor még csak sejteni lehetett az eső megérkeztét, hiszen a sötét szürke fellegek már a csapadék ígéretét hordozták. 

Az idei esztendő más volt mint a többi, hiszen annyi énekes rigó vendégeskedett nálam mint még soha. Sőt a szép sudárra nőtt fenyőfáim óvó karjai között fészkeltek is. Így több fészekaljnyi fióka látta meg a kertemben a napvilágot. Tavasszal egy különleges festékhiányos énekes rigó is feltűnt a kertemben. 

❗Ha még nem láttátok pillantsatok rá! (https://www.facebook.com/1536417776609138/posts/2840281412889428/

Soha eddig ilyet még nem láttam, legalábbis énekes rigóban nem. Az örömöm határtalan volt, és a természetnek és a madárbarát birodalmamnak hála, ez az énekes rigó is állandó vendégem maradt. Napról - napra láthattam őt. Fiókái kertem szegletében álló hatalmas fenyőfa ágai között cseperedtek fel, a betevőiket pedig társával együtt a kertemben gyűjtögette. 

A sok egyedből októberre mindösszesen két egyed maradt. A többi már egészen biztosan tőlem messze a telelő területén éli a napjait. Bízom benne, hogy a természet óvó szárnyai alá vette őket és szerencsésen teljesíteni tudták a viszontagságokkal teli útjukat. 

A két énekes rigó igazán kitartó volt, ők kivártak a vonulás megkezdésével. De még az is előfordulhat, hogy valamelyikük vállalja a tél kockázatos hetet, és helyben marad. Volt már rá példa a kertemben is. Akkor a tél enyhén alakult, biztos élelmet talált magának nálam, így szerencsésen túl tudta élni a téli hónapokat. 

Az elmúlt napokban általában mindig kora reggel sikerült a két énekes rigót megfigyelnem. Amikor a pirkadat elkezdett tova ballagni, kertemben pedig felsejlettek az első fények ők megjelentek. Volt amikor testük még félhomályban veszett, de ennek ellenére ők már tisztán láttak. Ők is, testükhöz képest nagy szemekkel vannak megáldva, akinek köszönhetően a kevesebb fényben is jól tudnak látni. Épp ezért gyakran megfigyelhetjük őket kora reggel és késő este is. 

Ma már csak az egyik énekes rigó jelent meg kora reggel a kertemben. A bokrok alatt és a kerítés mellett meghagyott avarban keresgélt. Csőrével a leveleket igazgatta, és időről-időre, fel - felcsípett valamit. A levelek alatt rengeteg betevő lapul. Többek között ízeltlábúak sokaságának adnak védelmet. Épp ezért is fontos, hogy az őszi időszakban se akarjuk madárbarát kertünkben patika tisztaságot tartani. Hagyjuk meg az avart, a lehullott leveleket a bokrok aljába, a fák tövében, a kerítésünk mellett, mert az az apró figyelmesség a részünkről rengeteg rovarnak, bogárnak, puhatestűeknek, és még sorolhatnám mennyi apró életnek ad védelmet nem csak ilyenkor ősszel, hanem a téli hónapokban is. Ezek az apró életek pedig betevőt jelentenek a madaraknak. Hiszen többek között a feketerigók az énekes rigók, a vörösbegyek, az ökörszemek, a cinegék kiváltképp szeretik a levelek alatti rejtekeket felkeresni, felkutatni. Hiszen jól tudják, mennyi finom falatot rejt az avar meleg paplanja. Ezzert érdemes erre is odafigyelnünk a következő hetekben, amikor a fák sorra hullajtják a leveleiket. 

Kertemben jelenleg is már puha avartakarót fedi a talajt, az énekes rigó pedig még mind a mai napig biztos csemegét talál alatta. 

Ilyenkor ősszel gyakran különféle bogyókkal egészíti ki főleg gerinctelen állatokból álló zsákmányát. A bogyós növények kivételével táplálékát a talajon, avarlevelek között, illetve a fűszálak védelmében kutatja fel. 

Hogy meddig marad még nálam ez az egy kitartó rigó nem tudom, épp ezért is meséltem ma róla. Hiszen lehet pár nap és a zordra forduló időjárás miatt ő is megkezdi a vándorútját. 

🕊️A sorozat következő része az ugyancsak, alapjában véve vonuló házi rozsdafarkúról fog szólni. Ő még többed magával jelen van kis birodalmamban, de náluk is kérdéses, hogy a hirtelen beköszöntött hideg időjárást meddig tudják és akarják elviselni. Első és legfontosabb számukra is, a biztos betevő. Ha a napi szükségletű betevőhöz hozzá tudnak jutni, akkor akár még október végéig is maradhatnak. De a házi rozsdafarkú is telet már át a kertemben, igy ez a lehetőség sem kizárt. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése