2015. szeptember 23., szerda

Őszi napéjegyenlőség.



Szeptember 23-át írunk, mely a csillagászati ősz első napja. A nap sugarai az Egyenlítőn delelnek, 90 fokos szögben. Ezen a napon az egész földön a nappal és az éjszaka ugyanannyi ideig tart, ezért a fény és a sötétség aránya azonos. 
Ez után a  nappalok tovább rövidülnek az északi félgömbön. Vége az Északi-sarkon tartó állandó nappalnak, jön a féléves éjszaka és a Déli-sarkon következik a féléves nappal.




Hazánkban a nappalok napról napra egyre rövidülnek, az időjárás fokozatosan fordul egyre hidegebbre, szelesebbre és csapadékosabbra. A lomhullató növények levelei elsárgulnak, elvörösödnek, átmenetileg gyönyörű színpompába borítva a természetet, mielőtt elszáradnának és lehullanának a fákról. Néhány későn érő növény még meghozza gyümölcseit, a hosszú tél előtt, melyeknek hála a madarak, az őzek, a szarvasok, a vaddisznók, még kellő zsírréteget fel tudnak halmozni a hosszú tél előtt. A szajkók, a mókusok és az erdei egerek pedig a makkokkal és a diókkal kezdik meg feltölteni élelemraktáraikat, előre gondolva a tél éhínséges időszakára. 





 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése