2016. december 20., kedd

Téli madáretetés.


Széncinege


Az előző, madarakról szóló bejegyzésemben arról írtam nektek, hogy a madáretetés egyik legfontosabb szabálya, a rendszeresség, és a folyamatosság. Ha ezt vállalni tudjátok, akkor igazi kis madárparadicsomot alakíthattok ki ti is a kertetekben, ahol ősztől tavaszig sok madárfaj lakhat jól a kihelyezett táplálékokból. Ezek a kis tollasok pedig, ha biztonságosnak ítélik meg a kerteteket, akkor tavasszal is a környéken, vagy éppen a ti kiskertetekben maradhatnak, itt építhetik meg fészkeiket, és nevelhetik fel utódaikat. Így akár egész évben segíthetitek életüket, és gyönyörködhettek kedves jelenlétükben, csengő dalaikban, és megfigyelhetitek titkos kis életüket. 
Szerintem aki rendszeresen eteti a madarakat, az nagyon jól tudja, hogy mennyi kedves megfigyelési élményt tudnak nyújtani ezek a kis tollas vendégek. A madáretetésnek számos módja, és lehetősége van, mindenki a számára a legmegfelelőbbet válassza, melyet biztonságosan tud majd alkalmazni. A biztonság alatt a madarak biztonságát értem, hiszen csak ott kezdjünk neki az etetésnek, ahol semmilyen külső veszélynek nincsenek kitéve a kertünket látogató madarak, gondolok itt, a macskákra, vagy egyéb más ragadozókra. Vannak olyan madarak, melyek ragadozó életmódot folytatnak, ilyen például az egerészölyv, a héja, vagy a karvaly, melyek előszeretettel zsákmányolnak apró testű fajokat, nekik ezek a kis apróságok jelentik az élelmet, és a túlélés lehetőségét. Ezt, még ha nehéz is, de el kell fogadnunk, hiszen ezeknek a madaraknak egy ilyen, apró tollasokkal teli kert a természet terített asztalát jelenti, és szinte biztosra veszem, hogy ha ti is etetőket működtettek, előbb utóbb nálatok is fel fog bukkanni egy-egy ilyen szép termetes példány, és az esetek nagy részében kismadárral a karmai között fog távozik. Ez ellen mi nem tehetünk, ez a természet rendje. Amikor a széncinegék, és társaik megérzik a rájuk leselkedő veszélyt védett helyre húzódnak, és csak akkor merészkednek elő, amikor ők azt biztonságosnak ítélik. Azonban az estek nagy részében a ragadozó madarak hirtelen, és meglepetésszerűen csapnak le az áldozataikra, akik ilyenkor csak az éberségüknek, és a puszta szerencsének köszönhetik életüket. 
A következő bejegyzéseimben egy kis segítséget szeretnék majd nektek nyújtani abban, hogy milyen etetőtípusokat tudtok kihelyezni, azokat, milyen finom falatokkal tudjátok feltölteni, és, hogy milyen fajok megjelenésére számíthattok, a kis madárparadicsomotokban. 

 Karvaly

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése