2018. szeptember 2., vasárnap

Üdvözöllek ősz!



 Nagy őzlábgomba
Színesedő lomkorona

Beköszöntött a szeptember, és vele együtt az ősz első hónapja. Ahogy egymást követve telnek a napok, egyre jobban észrevehető, hogy reggelenként a nap izzó korongja tovább lustálkodik, este pedig hamarabb tér nyugovóra. Napkelte után, a nap sugarai még kellemesen melengetik a tájat, de az éjszakák sötét leple alatt egyre hűvösebb levegő lengi be a természet szerteágazó ösvényeit. Hajnalra a rétek és a mezők fűszálai, könnyed harmat ruhát öltenek magukra, melyek a kora reggeli napsugarakban, mint apró gyémántok úgy csillognak. Utánozhatatlanul varázslatosak tudnak lenni a hűvös, őszi reggelek, melyben, ha szerencsénk van, tisztán hallhatjuk a nászukra készülő szarvasbikák orgonáló előadását.
Szeptemberben még csak itt-ott láthatunk színesedő leveleket, de az ide forró, és csapadékban szegény nyár után, már egyre több fa álldogál színesedő lombruhában. A zöld levelek között napról-napra egyre több sárga szín rajzolódik ki, ha pedig a gyenge szél a sudarakba oson, könnyed tánccal hullni kezdenek, egyre vastagabb és vastagabb avarpaplannal fedik be a talajt. 
Az ősz elején már javában tart a madárvonulás. Költöző madaraink kisebb-nagyobb csoportokba verődve gyülekeznek, miközben hangosan csacsognak, mintha ez előttük álló hosszú utazás terveit beszélnék meg. Az erdőszéleken tápláló gyümölcsök kínálják magukat az éhes lakóknak és a vándorútra készülő madaraknak. Egyik legfontosabb táplálékuk a fekete bodza, mely vitaminban és tápanyagban gazdag. Fényesen fekete bogyóitól roskadoznak a bokrok, melyek ágai között rozsdafarkúak, fekete és énekesrigók, barátposzáták, csilpcsalpfüzikék töltik táplálkozó idejüket. A hazánkban telelő fajok is egyre jobban összetartva járják a fák és bokrok sűrűjét, újra kisebb-nagyobb csapatokba verődve élik a napjaikat és kutatnak betevő után. Ha figyelmesen járjuk az őszi erdő ösvényeit, tisztán hallhatjuk ezen csapatok egyedeinek a kapcsolat tartó hangjait, mellyel egymás között kommunikálnak.
A tölgyek, a bükkök némelyike lassan terméseit kezdi hullatni, de csúcspontjukat majd csak októberben érik el. Ennek ellenére a talajon pihenő makkok sorra csalják magukhoz a szajkókat, a mókusokat, az erdei egereket, a vaddisznókat, a szarvasokat és az őzeket. Hisz most jön el számukra a dőzsölés ideje, aki pedig előrelátó az nem csak a mának él, hanem előre gondol az ínséges téli hónapokra is. 
A mezők virágainak tündöklését a meleg és aszályos nyári napok már tovasodorták, de az őszikéknek, az ősz legszebb virágának a pompája majd csak most következik. Esős napok után pedig az erdők fái között sorra bújnak majd elő a csinos kalapokat viselő gombák, melyek között egészen különleges szépségűeket is felfedezhetünk.
Ha lehetőségetek van rá, kiránduljatok Ti is a természetben, és fedezzétek fel az ősz szebbnél-szebb kincseit.     


 Csertölgy makk

 Fekete bodza

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése