2018. október 26., péntek

Építkeznek a mezei verebek


Mezei veréb

Mezei veréb
 

Lassan beköszönt az ősz utolsó hónapja, de a hőmérséklet sehogy sem akar az ilyenkor megszokott kerékvágásba térni. Tudom, nagyon sokan örülnek a kellemes időnek, a nap melengető fényében úszó nappaloknak, a kristálytiszta kék égboltnak és az enyhe, szokatlanul enyhe hőmérsékletnek. Azonban szép idő ide vagy oda, aki szemmel és füllel követi a természetben zajló eseményeket, az látja és hallja, hogy ennek a kellemes időnek vannak árnyoldalai is. Hiszen az állat és növényvilág nem ehhez szokott, őket sokkal jobban megzavarja, megkavarja ez a szokatlan meleg.
Az én kis kertemben, szám szerint öt darab odú várja a kedves vendégeit, amelyeket ilyenkor ősszel szépen kitisztítok, hogy rendezett hajlék várja a betérő lakóit.  Tavasszal és nyáron a költési időszakukra veszik bérbe a takaros kis lakásokat, míg ősszel és télen ezek az odúk biztonságos és védett éjszakázó helyet kínálnak nekik.
A napokban, az egyik odúmnál egy mezei veréb pár tűnt fel. Amikor időm úgy engedte figyelem őket, szemmel követem napjaikat, hisz viselkedésük egészen különös volt. A hím naphosszat az odú bejáratában üldögélt, és csak ritkán hagyta el bérelt kis lakását. A tojó is feltűnt néha-néha, szétnézett majd tovareppent. Tegnap délelőtt a hím őrködését az építkezés váltotta fel, csőrében száraz ágakat, apró gyökérdarabkákat, a pongyola pitypang puha repülőszőrös magvait hordozta. De nem csak a hím, a tojó is egész délelőtt tüsténkedett, építőanyagokkal megpakolt csőrrel, térült-fordult. Nagy volt a készülődés, akárcsak tavasszal, a költés közeledtekor. De, hogy költőfészek készül e, vagy csak az éjszakázó fészküket készítik az nem tudom, de szívből remélem az utóbbin tüsténkednek. Hiszen a mezei verebeknek szokása, hogy a tojó és a hím ősszel a számukra megfelelő odút, melyet a tél folyamán alvó és pihenőhelyül szeretnének használni, szépen kitatarozzák, rendbe teszik. Belsejébe száraz gyökerekből, vékony ágacskákból, fűszálakból, tollakból, puha és meleg alvófészket építenek, mely a téli fagyos éjszakákon nem csak melengeti őket, hanem kényelmet is nyújt a számukra. Csak bízni tudok benne, hogy ezen, dolgozott a veréb pár, és nem a költésen törik a fejecskéjüket. Amikor majd időm engedi figyelemmel követem őket, és talán fény derül rá, hogy mit is rejt a kis lakás.          


Párban a mezei verebek

Mezei veréb
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése