2018. október 22., hétfő

Októberi napfürdőzés





Ha a hőmérséklet alapján kellene eldönteni, hogy melyik hónapban járunk, a szeptember legelejére tenném a voksomat. Hiszen az őszről, az idei esztendőben csak a színes ünneplőbe öltözött fák árulkodnak, a hőmérséklet pedig inkább a nyárutót vagy az ősz legelejét idézi.
Ebben a kellemes meleg, cirógató időben, a rovarvilág képviselői is boldogan napfürdőznek a rétek, mezők száradó növényzetén. Sétáim alkalmával sok hétpettyes katicát sikerült megfigyelnem, amint csinos, piros alapon, fekete pettyekkel díszített kabátkájukban süttették testüket a nap melengető sugaraival. A természetnek hála felénk, a mi vidékünkön még sok hétpettyes katica él. Gyakran hallom, hogy sok helyről már hiányzik, és helyüket az agresszívabb, gyorsabban terjedő harlekin katicák veszik át, melyek teljesen kiszorítják ezt a csinos felöltőt viselő őshonos fajt. Persze nálunk is előfordulnak a harlekinek, nem is kis számban. A minap kora délután több száz egyede özönlötte el édesanyámék napsütötte, kellemesen meleg házfalát, telelő helyet keresve maguknak.
A hétpettyesek is lassan telelő hely után fognak nézni, hisz ők is kifejlett, azaz imágó állapotban vészelik át a fagyokkal tarkított hideg hónapokat. Azonban amíg az időjárás számukra is kedvezően alakul, addig még kihasználják a kellemesen meleg hőmérsékletet, és csak a hidegebb idő beköszöntével húzódnak el biztonságos vackukba, ahol a téli évszakot töltik. Tavasszal aztán a nap meleg simítása őket is előcsalja védett zugaikból, és már márciusban találkozhatunk téli álmukból felébredt példányaikkal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése