2015. július 22., szerda

Barátságban a lepkékkel.




Rovarvilágunk számos, szebbnél-szebb fajjal büszkélkedhet, de van egy olyan rend, mely szemet gyönyörködtető szépségével kitűnik közülük és ezek nem mások, mint a lepkék.
Eme színpompás és légies könnyedséggel repülő rovarok tudományos neve LEPIDOPTERA, mely név görög eredetű a „pikkely és a szárny” elnevezésből ered. A lepidopterák a rovarvilág nagyon nagy csoportját alkotják, mely csoportba mintegy 160000 faj tartozik. Ebből a nagy számból Közép-Európában 3500 faj tartanak számon a kutatók. Így hazánkban is igen nagyszámú lepkefaj éli életét, melyeket a mindennapokban kisebb-nagyobb szerencsével meg is tudunk figyelni.  

Ezek a törékeny, könnyed röptű rovarok igen közel állnak a szívemhez és nagyon kedvelem őket. Szerintem közületek is sokan éreznek így irántuk, mert csodálatos szépségükkel, gyönyörű szinte már mesterien tervezett mintázatukkal és színpompás színeikkel, szinte lehetetlen lenne nem észrevenni őket. Akárhányszor a természetnek hála megpillanthatom őket, mindig boldogságot lopnak a szívembe, ilyenkor megállok és megfeledkezve mindenről figyelem őket, ahogyan könnyed táncot lejtenek a levegőben vagy éppen a virágok nektárját szívogatják. 
Mint bejegyzéseimből is láthatjátok a madarak mellett, ők a fő fotótémáim, persze nem csak erre a két élőlényekre korlátozódom, de tagadhatatlan, ha valaki feltenné azt a kérdést, hogy melyik a számomra legkedvesebb rovar, gondolkodás nélkül a lepkéket felelném.    


Tavasz legelejétől, a fagyok eltűnése után, egészen késő őszig gyönyörködhetünk, magukkal ragadó szépségükben. Sétálhatunk erdőben, mezőn, virágokkal borított réten mindenhol megfigyelhetjük és találkozhatunk velük. Sőt akár saját kertünkbe is csalogathatjuk őket, megfelelő növényzet és virágok ültetésével. Ezek a repülő kis tündérek tavasztól őszig a közvetlen közelünkben élnek. Nappal a kertünkbe ültetett édes nektárt adó virágainkat látogatják, éjszaka pedig a kivilágított ablakunkba szállnak.
Az idei évben több lepkefajjal tudtam közeli barátságot kötni, melyek a kezemen pihentek meg. Nem tudom, hogy miért, de kedvelnek, mint ahogyan én is őket, lehet megérzik feléjük áradó szeretetem és tiszteletem. A természet csak akkor nyílik meg előttünk és csak akkor ossza meg velünk kincseit, ha tiszteljük őt és lakóit, hiszen ő is tisztel minket és ez a barátság csak így élhet. 
Ebben a bejegyzésemben meg szeretném osztani Veletek azokat a fotóimat, melyeket a kezemen pihenő lepkékről készítettem. Most még nem tudom szám szerint mennyien vannak, de a bejegyzésem végére összeszámolom őket. 

Fehéröves szénalepke

 Fehéröves szénalepke 

Közönséges boglárka

 Közönséges boglárka

 Pókhálóslepke

 Pókhálóslepke

Kis szénalepke

Répalepke

Szemes boglárka  

Kockás busalepke

Vonalas fehéraraszoló

Barna rétiaraszoló

Gyakori ablakosmoly

Nagy rókalepke

Fehérgyűrűs csüngőlepke

12 különböző fajt számoltam meg, ennyien kötöttek velem barátságot. Azonban nagyon oda kell figyelni rájuk, hogy gyenge és törékeny szárnyaikhoz még véletlenül se érjünk, mert az apró pikkelyek, melyek azokat fedik sérülés estén leperegnek és ez a lepke röpképességének elvesztésével járhat.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése