2015. július 13., hétfő

Elcsendesedő madárdalok.






Július hónapjában járunk, mely hónap az év legmelegebb időszaka. Ez idén sincs másként, hiszen pár nappal ezelőtt még 38 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála, ez a forró kánikulai időjárás mostanra már alább hagyott és visszatértek a hőmérsékleti értékek az ilyenkor megszokott kerékvágásba. Azonban a melegben is érdemes az erdő, mező vagy a rétek ösvényeit járni, mert ilyenkor is van látnivaló bőséggel. Minden felé pompáznak a szebbnél szebb színes virágok, lepkék kergetőznek a rétek meleg levegőjében, nektárra éhes rovarok keringenek és döngicsélnek a virágok körül. Az erdő fáinak levelei már nem abban az üde zöld színekben tündökölnek, mint a tavaszi hónapokban, napról napra szépen lassan megfakulnak. Ha Ti is járjátok a természet ösvényeit, biztosan észrevettétek, hogy hosszú, percek is eltelhetnek sétáitok közben, hogy madárhangot hallanátok. Az erdei sétáimhoz hozzátartozó Kakukk szolid és egyszerű, egymást ismételgető "kakukk, kakukk" strófái is megszűntek. Pedig mennyire örülök, amikor áprilisban meghallom, ezt a számomra oly kedves éneket és ilyenkor tudom, hogy ez erdő ösvényein tett sétáimnak rendszeres kísérője lesz az elkövetkező bő három hónapban.  Azonban ez az idő olyan gyorsan elszalad  és azon veszem észre magamat, hogy július elejére már sokkal csendesebb a táj. A pirkadati és napnyugtai hatalmas madárkórus már nem kényezteti fülünket a természet színpadán.  Ilyenkor már csak azok a madarak énekében gyönyörködhetünk, melyeknek a költési időszakuk még nem ért véget, akiknek a fészkükben a fiókái még folyton éhes csőrökkel lapulnak. A Vörösbegyek, a Barátposzáták, a Csilpcsalp füzikék és a Feketerigók éneke még fel felhangzik , mely hangok megtörik az erdő csendjét. Ha figyelmesen haladunk utunkon, ezekben a hetekben hallhatjuk még a kirepült és fészküket hagyó fiókák csipogó könyörgését, amint szüleiket hívják a finom falatok reményében.   A legtöbb költöző madárfaj utódai már elhagyták otthonukat és a nagyvilággal ismerkednek, erősödnek, hogy felkészüljenek a következő hónapban megkezdődő, első nagy vonulásukra. Kell is az erőnlét ezeknek madaraknak, hiszen egyes fajok több ezer kilométert is megtesznek, mire elérik telelő területüket. Ezeknek, a fiókáknak a szülei már nem énekelnek, hiszen fészküket és revírjüket már nem kell védeni, csak kapcsolattartó vagy riasztó hangjukat hallatják, melyekkel egymás között kommunikálnak. A hím madarak nászruhájukat is leveti és átcserélik a nyugalmi tollazatukra. Jövő tavasszal azonban minden kezdődik előröl, mint minden évben, de ez még oly távolinak tűnik, pedig addig várnunk kell, hogy ismét a madarak kórusában tudjunk gyönyörködni.

Ebben a nyári melegben, ha lehetőségetek van rá akkor a napkeltei és a napnyugtai időszakban a legérdemesebb a természet ösvényeit járni, mert ezekben, a hűvösebb órákban a madarak is sokkal aktívabbak, mint a forró déli időszakban. Azonban aki napközben tér rá a természet ösvényeire annak is csodás élményekben lehet része, mert a rovarok, többek között a színes pillangók déli napsütéses időszakokban a legaktívabbak. A réti és mezei virágok, ebben a hónapban érik el teljes pompájukat, melyeket a repülő kis tündérek előszeretettel látogatnak.

Bátran térjetek hát rá a természet ösvényeire, mert ő a nap minden egyes órájában szívesen fogad benneteket és meglássátok minden vele töltött pillanatban rengeteg élményben lesz részetek. 


 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése