2015. július 18., szombat

Ismét tombol a kánikula!



Július első heteiben átélt kánikulai forróság újra beköszöntött és előreláthatólag a jövőhét végéig, azaz még minimum egy hétig próbára teszi az élőlények életét. Már a tegnapi napon 35 °C volt a hőmérséklet és a vasárnapra ismét elérheti a 39 °C-ot. Ma reggelre az esti zivatar felfrissítette a levegőt és enyhülést adott az erdők, mezők, rétek növényeinek és állatainak. 
A madarak és egyéb élőlények életének megfigyelése mindig sok örömet és érdekességet tartogat, ebben a nyári forróságban, pedig olyan viselkedéseket és szokásokat is láthatunk tollas kis barátainktól, ami nem megszokott, amit egy átlagos hőmérsékletű napon nem tesznek. Az egyik ilyen szokásuk, melyet nagy melegben már számtalanszor megfigyeltem az a nyitott csőr. Szerintem már Ti is találkoztatok ebben a forró időjárásban olyan madárral, aki tátott csőrrel álldogát. Ebben a számukra is erőpróbáló nyári melegben ők így hűtik magukat, mivel bőrük, tollazatuk miatt képtelen az izzadásra, így, hogy elkerüljék a hőgutát, mely extrém meleg környezeti hőmérsékletben alakul ki és akár végzetes is lehet. A tegnapi nap 34 °C-os melegben is több, szervezetét tátott csőrrel hűtő madarat figyeltem meg. Főként a barátcinegék érezték elviselhetetlennek az időjárást, mert leginkább ők pihegtek. 
A másik furcsa szokásuk, a napfürdőzés, melyet ugyancsak a melegben tesznek, vagy egy kiadós eső után így szárítják tollazatukat. Már jó párszor szemtanúja lehettem ezen megdöbbentő viselkedésüknek, amint szárnyuk és farkuk tollazatát széttárják, a hátukon lévő tollakat felborzolják és tátott csőrrel pihegnek. Aki nem tudja, hogy ez egy természetes viselkedésük, az azt is hihetné, hogy egy nagyon beteg madarat lát, pedig erről szó nincsen, teljesen egészségek, csak ez is egy tollápolási szokásuk. Tollas kis barátaink életét igen csak megnehezítik az apró tetvek és bolhák, melyek a szétárt tollak között a napsütés hatására elkábulnak és a madarak ezeket az élősködőket könnyebben el tudják csőrükkel távolítani. Jó párszor már ezen szokásukat egy kiadós eső után is meg tudtam figyelni, főként fiatal madaraknál, amint megázott, még pelyhes tollaikat szárították a nap sugaraival.
Kérlek Titeket, hogy figyeljetek oda a környezetetekben élő élőlényekre és az előttünk álló forró hétben segítsétek őket friss vízzel, hogy könnyebben átvészelhessék ők is ezeket a nehéz napokat.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése