2016. január 23., szombat

Almacsemege.


 Szajkó

 
Az alma, az egyik legfontosabb téli elesége azoknak a madárfajoknak, melyek tavasztól őszig, rovarokkal táplálkoznak. Ősz végén, amikor a rovarok elbújnak a hideg tél elől, ezeknek a fajoknak az alma kerül az étlapjuk első helyére. A hazánkban áttelelő madarak, melyeknek a csőre nem alkalmasa napraforgómag megpucolására, előszeretettel fogyasztják, ezt a lédús gyümölcsöt, mellyel nem csak éhségüket, hanem szomjúságukat is oltani tudják. 
Az én kertemben nagyon nagy értéke van, ennek az általam is kedvelt gyümölcsnek, mégpedig azért, mert rengeteg madár falatozik belőle. Olykor egymással hadakozva vívnak harcot, mintha az utolsó falat gyümölcs lenne a tét. De nem csak a madarak fogyasztják szívesen, hanem a mókusok is, akik hosszú perceken keresztül rágcsálják édes húsát. 
Az almát többféle képen is kínálhatjuk kertünket látogató vendégeinknek, cikkekre vágva, a talajon szétszórva vagy a fák ágaira szúrva. Azonban egy fontos dolgot be kell tartanunk, ha egészben helyezzük ki, mindenképpen kezdjük meg a héját, hogy a gyenge csőrű madarak, könnyen a húsához tudjanak férni. 
Kedveskedjetek ti is egy kis almacsemegével tollas kis vendégeiteknek és meglássátok, mennyi féle fajt tudtok majd falatozás közben megfigyelni. 

 Kékcinege

Feketerigó

 Áttelelő Barátposzáta

Mókus






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése