2016. január 7., csütörtök

Etetőim madárvendégeinek táplálozási szokásai.




Évek óta végzem, az egyik legfontosabb madárvédelmi tevékenységet, a madarak téli etetését. Emlékszem amikor elkezdtem, egy etetőm volt, amit apukám készített, aztán a következő évben kettő, majd ahogy nőtt a vendégeim száma úgy sokasodtak meg, mígnem összesen öt etetőt helyeztem ki a kertembe. Eleinte csak a szén és a kékcinegék jártak, ők vették először észre a kihelyezett eleséget, majd jöttek sorban a többi fajok is, a barátcinegék, a csuszkák, a tengelicek, a zöldikék és még sorolhatnám. Jelenleg 21 faj látogatja rendszeresen a kertem, és csillapítja éhségét, nap, mint nap. Ezek a fajoknak más és más a táplálkozási szokása, és ezeket a szokásokat kiismerve, egyre hatékonyabban tudom az etetőimet működtetni a téli hónapokban. A madarak, tudtukon kívül egymás táplálkozását segítik, és ha Ti is felismeritek ezeknek a madaraknak a szokásait, akkor rendkívül sok fajt tudtok a kertetekbe vonzani, melyeket nap, mint nap szemmel követhettek és segíthetitek az életüket, melyre ilyenkor télen nagy szükségük van.
 Az előbb említettem a madarak egymást segítő táplálkozását, de ez mit is jelent. A kertemet látogató madarak, fajonként más és más módon fogyasztják el táplálékukat, melyben a csőrük a meghatározó. Az apró csőrű madarak, vagy a nagyobb, és erősebb csőrrel rendelkező fajok, más módon jutnak hozzá például a napraforgómag, belsejében található maghoz. 




A meggyvágók, a zöldikék, a verebek, a tengelicek, azaz a pintyfélék, a magokat meghántolják, erős csőrük segítségével, azaz a napraforgómagot addig forgatják erős, kúpos csőrükben, míg a héj le nem válik a húsáról. Ezekre a fajokra jellemző, hogy betelepednek az etetőbe, és míg jól nem laktak, nem mozdulnak onnan. A kipergett apró magforgácsok, melyek a talajra potyognak, remek táplálékot nyújtanak, az olyan kicsi és gyenge, magtörésre alkalmatlan csőrű madárfajoknak, mint a vörösbegy, az ökörszem, vagy éppen az idei évben a kertemet látogató és itt áttelelő házi rozsdafarkú. Azonban nem csak ezeket a magforgácsokat csipegetik fel, hanem a kihelyezett cinkegömb lepergett darabjait, vagy a lehullott ipari tepertő, aprócska morzsáit.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése